Rimforsas vatten avgör lagring i Kisasjön

Frågan om Rimforsas vattentäkt kan avgöra om det blir någon lagring av timmer i Kisasjön. I dag har Kindasågen aviserat att man tänker lägga 500-600 stockar på prov. Men både länsstyrelsen och kommunen ser helst att man avstår.

Kan lagring av timmer i Kisasjön påverka vattnet i Rimforsa ett par mil norrut? Det kan bli en avgörande fråga för om Kindasågen får lagra i sjön.

Kan lagring av timmer i Kisasjön påverka vattnet i Rimforsa ett par mil norrut? Det kan bli en avgörande fråga för om Kindasågen får lagra i sjön.

Foto:

Kinda2005-02-03 15:08

Södra Timber fortsätter sina planer på lagring i Kisasjön. Företaget har ansökt om tillstånd att lagra 300 000 kubikmeter. Men redan i dag, onsdag, har företaget aviserat att man på prov tänker lägga ner mellan 500 och 600 stockar i nio buntar i sjön.
Mycket av oron kring lagringen har handlat om riskerna för att grumla upp de bottensediment där man vet att det finns kvicksilver lagrat. Provet skulle bland annat handla om att se om det går att lägga i de stora buntarna utan att man rör upp bottenslammet.

Inte glad
Men på kommunkontoret är miljö- och byggchef Yngve Blomberg inte glad åt provet.
- Jag hoppas att de tänker till innan de gör det. Men det är ju länsstyrelsen som handlägger det.
Blomberg hoppas fortfarande att det ska gå att stoppa den stora lagringen. Den springande punkten kan vara hur man ser på vattentäkten till Rimforsa. Rimforsa samhälle tar sitt vatten direkt från Åsunden.
- Om det finns risk för att lagringen påverkar vattentäkten i Rimforsa är inte lagringen undantagen tillståndsprövningen, menar Blomberg. I så fall krävs ett beslut i länsstyrelsen.
Tror du själv att lagringen kommer att påverka vattentäkten?
- Den här mängden är ju dubbelt så mycket som när man lagrade som mest. Och med erfarenhet av hur det påverkade Kisasjön så är det svårt att se att det inte skulle påverka Åsunden och därigenom vattentäkten.

Vill att man avstår
Inte heller länsstyrelsen gillar Kindasågens beslut att lagra på prov.
- Jag har meddelat bolaget att vi helst ser att man avstår tills vi fattat ett beslut, säger miljöskyddshandläggare Elin Glavstedt. Men enligt vad vi förstår så finns det ett lagligt utrymme att lagra upp till 500 kubikmeter.
Glavstedt instämmer i att Rimforsas vattentäkt kommer att bli en avgörande fråga. Den nya, omarbetade lagen om timmerhantering anlände i tisdags eftermiddag till länsstyrelsen i Linköping. Den visar att länsstyrelsen faktiskt kan stoppa en lagring, i varje fall är det Glavstedts tolkning.

Företagets beviskrav
- Man måste visa att lagringen inte påverkar vattentäkten. Vi har anledning att tro att det kommer att ske en påverkan och då är det upp till företaget att bevisa att det inte gör det.
Det är alltså Södra Timber som måste bevisa att en lagring av 300 000 kubikmeter timmer inte påverkar vattentäkten i Rimforsa. Om det över huvud taget finns en risk så måste företaget söka tillstånd för lagring. Och tillståndsgivare är, just det, länsstyrelsen.
Till den 10 februari är det sagt att Södra Timber ska komma in med kompletterande uppgifter. Först därefter kan länsstyrelsen fatta ett beslut. Tills dess räknar Elin Glavstedt med att det tar åtminstone ett par veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om