Rimon skiftar sina egna hjul: "Slipper huvudvärken"

I inflationens spår letar många efter kostnader att spara in på. En enkel besparing att göra nu i närtid är hjulskiftet – som enligt busschauffören och Kisabon Rimon Rafiqul är både enkelt och roligt att göra på egen hand.

Rimon Rafiqul har skiftat hjul på sin bil sedan 2013.

Rimon Rafiqul har skiftat hjul på sin bil sedan 2013.

Foto: Sofia Wiman

Kinda2023-10-27 05:00

– Det är roligt att byta däck, och enkelt! Och man slipper huvudvärken med att boka och passa en tid på en verkstad, säger Rimon Rafiqul.

– Men om man ska vara noga så kallas det att "skifta hjul", betonar han.

Rimon Rafiqul kom till Sverige från Bangladesh 2009. Fyra år senare köpte han sin första bil och han har sedan dess har han skiftat hjul själv hemma.

Mellan den 1 december och 31 mars måste man ha vinterdäck om vinterväglag råder. Från den 1 maj till den 30 september bör bilen vara utrustad med sommardäck, med ett mönsterdjup på över 1,6 mm. För vinterdäck gäller minst 3 mm.

undefined
Rimon Rafiqul är busschauffören som byter däcken själv. Han har dock aldrig skiftat hjul på en buss. "Det är alldeles för tungt", säger han.

Som fordonsägare kan man skifta sina hjul själv. Det är alltså inte samma sak som att "byta däck". För att byta däck behövs specialverktyg och de måste balanseras på ett korrekt sätt. Därför bör man göra just det på en verkstad.

– Men hjulskifte – ja, det är ju bara att byta hjul, säger Rimon Rafiqul.

undefined
Hjulskifte pågår hos Rimon Rafiqul. "Domkraft och fälgkors är allt som behövs", säger han.

Det låter enkelt, och det ser enkelt ut när Rimon Rafiqul skiftar från sommardäck till vinterdäck. På bara några minuter har han bytt höger bakhjul.

undefined
Rimon Rafiqul skiftar hjul.

– När man skiftar hjul själv ska man vara noga med att se så att det inte finns några skador på däcken. Det är också viktigt att kontrollera att man har tillräckligt mönsterdjup.

På vintern krävs ett mönsterdjup på minst 3 mm. Rimon Rafiqul berättar att det rekommenderade djupet är 5 mm. Det är säkrare vid vinterväglag.

– Man får inte glömma att efterdra hjulen när man kört ungefär 50 km, tillägger han.

undefined
Rimon Rafiqul har skiftat hjul på sin bil sedan 2013.

Det som behövs för att skifta sina hjul själv är en domkraft och ett fälgkors. Rimon Rafiqul rekommenderar handskar också.

Han har jobbat som busschaufför i nästan två år. Innan dess körde han tidningar med liten lastbil. Men på större fordon än bil har han inte skiftat hjul.

– Det blir för tungt, säger han.

Vinterdäckens mönster och gummiblandning är särskilt anpassade för kyla och vinterväglag. De bästa däcken bör sitta bak på bilen.

undefined
Rimon Rafiqul pekar ut mönstret på vinterdäcken. Det rekommenderade djupet är 5 mm.

– Backdäcken är de som greppar snabbast, berättar Rimon Rafiqul.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och 15 april. I många storstäder är det dock förbjudet att köra med dubbdäck, så kolla vad som gäller i den stad du ska köra.

undefined
Sommardäck har ett annat mönster än vinterdäck, och är olagliga att köra med om mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm.
Rimon Rafiqul skiftar till vinterdäck. Det tar bara några minuter, sedan sitter ett vinterdäck på plats.
Rimon Rafiqul skiftar till vinterdäck. Det tar bara några minuter, sedan sitter ett vinterdäck på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!