Riskerar hästförbud

Senast på torsdag ska en hästägare i Kinda ha rättat till de mest akuta bristerna i sin djurhållning. Dessutom finns ett förslag vid morgondagens sammanträde i mbr-nämnden om förbud mot uppstallning av hästar i gårdens ladugård om inte samtliga avvikelser har åtgärdats.

Kinda2007-03-19 07:23

Det var vid ett föranmält inspektionsbesök nyligen som kommunens miljö- och byggkontor fann att djurägaren inrett ett stall med plats för 16 hästar i en ladugård som tidigare använts till nötkreatur. Ombyggnationen till stall har inte förprövats av länsstyrelsen, trots att djurägaren sade sig vara medveten om kravet på förprövning.
Boxarna är mycket provisoriskt iordningställda med flera uppenbara skaderisker för de 16 hästarna. Även detta var djurägaren medveten om, men såg byggnationen som en tillfällig lösning tills det var bestämt hur stallet skulle utformas.
Det nedre stallet är inrett med sex boxar, varav två är större gruppboxar. Fyra av boxarna angränsar mot ett gammalt foderbord för nötkreatur och den gamla inredningen är fortfarande kvar.
Öppningarna varierar och det finns enligt föreläggandet till djurägaren en mängd med ställen där hästarna lätt kan stoppa in huvud samt hovar för att fastna och skada sig.
Dessutom är takhöjden alldeles för låg för samtliga hästar. Höjden varierar och uppmättes som lägst till 1,80 meter och som högst två meter. Enligt bestämmelserna ska takhöjden vara minst 1,5 gånger mankhöjd, dock lägst 2,20 meter.
Även boxväggar och skiljeväggar är delvis låga och har otillåtna öppningar. Boxdörrar som består av skjutbara plankor är inte lämpligt, påtalas det vidare i föreläggandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om