Robin från Hagdahlska visade GPS inbyggd i skosulorna

E-medborgarveckan där man satsar lite extra för att informera och underlätta användandet av vår moderna teknik via data och internet, startade under måndagen. Denna dag vände sig framförallt till de äldre men också till övriga som har bekymmer med alla dessa appar, smarta telefoner samt dataanvändning i stort.

Många frågor och diskussioner fördes inom ämnet på Kisa bibliotek.

Många frågor och diskussioner fördes inom ämnet på Kisa bibliotek.

Foto:

Kinda2017-03-28 10:22

"Lär dig mer om internet, get online week". Ja, så heter arrangemanget som Kinda Kultur och Fritid, BILDA, IKF Kinda, Götabiblioteken och DIGIDEL står bakom. Denna vecka har man tre evenemang med inriktningen modern data- och internetanvändning. Målet är att hjälpa ovana internetanvändare att komma igång, men även att ge alla, oavsett nivå, möjlighet att stärka sin digitala kunskap. Först ut var "Teknik i vardagen" som ägde rum på Kisa bibliotek

Brett utbud

På plats var Hagdahlska huset, ett seniorcenter från Linköping som tillhandahåller olika typer av hjälpmedel för äldre samt till de som lider av olika typer av handikapp och därför behöver andra typer av redskap för att klara vardagen. De drivs via äldrenämnden i Linköpings kommun, och deras lokal är öppen dagligen.Trots att dagens inriktning var den moderna tekniken så hade Robin Thörnqvist från Hagdahlska huset med sig ett större utbud av exempelvis korköppnare, ergonomiska bestick, antiglidplatta med mera för visning.

Robin visade också upp ett stort tekniskt utbud. Bland annat upp olika programmerbara GPS system som kan finnas inbyggda i klockor, telefoner, skosulor. Via ett program så kan man sedan lägga in en så kallad trygghetszon där man kan vistas inom utan att det skall larma. Bryter man denna zon så skickas ett larm till ett förprogrammerat telefonnummer och denna kan sedan se via ett kartprogrammet var personen eller GPS utrustningen befinner sig.

Erbjuder hjälp

- Vidare så förklarade Robin som är seniorcentrets it handledare att de även har flera duktiga tekniker i organisationen som hjälper de äldre med de problem som kan uppstå i användandet av mobiltelefoner, datorer samt surfplattor.

- Vill man, så kan man ringa och boka tid men någon av våra tekniker, annars är man välkommen att komma förbi så hjälper vi till i mån av tid. De arbetar ideellt som volontärer och det är fri entré till deras verksamhetslokal. Om ni exempelvis kommer till oss med er mobil eller surfplatta så kan vi gemensamt kika på hur ni får ut det ni önskar av produkten och via en pärm med ett indelat intresseregister så kan man hitta de appar som passar er bäst att använda, förklarar Robin för de samlade.

Osäkerhet

Det blev även en stor diskussion kring problemet som de äldre känner med denna tekniska inriktning , då samhället mer och mer styr över alla tjänster mot internetvärlden.

- Man kan ju knappt köpa en biobiljett längre, eller betala räkningar eller anmäla något till försäkringskassan utan denna teknik, säger besökarna enhälligt. För att inte tala om den där bankidentiteten alla frågar om. Vår generation vågar inte riktigt lita på detta. Man känner en stor osäkerhet till att skriva kontonummer och ange kortnummer på internet.

Vidare så förklara de äldre på plats att de inte törs att trycka på alla program eller appar som de inte känner till då de är rädda för att det skall hända något som får stora konsekvenser.

- Man läser ju så mycket om allt som händer med kapningar ock stölder idag.

Robin Thörnqvist från Hagdahlska huset i Linköping var på plats för att diskutera användandet av den moderna tekniken. Foto: Morgan Karlsson
Robin Thörnqvist från Hagdahlska huset i Linköping var på plats för att diskutera användandet av den moderna tekniken. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!