Rofylld natur lockar turister

En högutbildad, medelålders stadsbo från Tyskland eller Holland är den typiske turisten i våra trakter. Naturen och Sommen är de stora dragplåstren. Internet är den bästa vägen för marknadsföring.

En stilla sjö, en kanot, lugn och ro. Det är vad många utländska turister söker i våra trakter.

En stilla sjö, en kanot, lugn och ro. Det är vad många utländska turister söker i våra trakter.

Foto:

Kinda2009-01-17 05:05


Det är den ekonomiska föreningen Sagolika Sommenbygd som genomfört en studie om utländsk turism i området.
Studien är gjort av Jerry Krattiger, med rötter i Schweiz men numera bosatt vid Sommen. Just schweizare är, lite förvånande, en av de största besöksgrupperna.

Flest tyskar
Av de 250 personer som besvarade enkäten var 54 procent tyskar, 16 procent holländare, sju procent schweizare och sex procent danskar.
Inte en enda norrman trots att norrmän står för över hälften av alla utländska övernattningar i Sverige.
- Det är lite överraskande, säger Krattiger. Att schweizare söker sig hit har nog att göra med täthet. Tar vi bort Alperna så är det nästan lika tätt där som i Holland.

Naturintresserad
Den typiske besökaren är en medelålders, högutbildad, naturintresserad stadsbo från Tyskland eller Holland som gillar fritidsaktiviteter som vandring, cykel eller kanot.
Förvånansvärt många är lärare eller har vårdyrken. Man reser helst med familjen och tillbringar två-tre veckor i Sverige.
- 98 procent är väldigt nöjda med sitt besök vilket är fantastiskt, säger Krattiger. En annan aha-upplevelse är att lugn och ro och tystnad har en så stor attraktionskraft.
Området saknar ju jättedragplåster som Kolmårdens djurpark eller Astrid Lindgrens Värld. Men just naturen och Sommen är det som drar här, påpekar Krattiger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om