"Roligare att laga mat från grunden"

I dag är det premiär för en ny artikelserie - "Nedslag i vardagen". Först ut är maten inom äldreomsorgen. Vi har följt hela processen. Från köket i Horn till färdig måltid på Kindagård i Kisa.

Susanne Pettersson och Eva Johansson tillagade omkring 650 kroppkakor.

Susanne Pettersson och Eva Johansson tillagade omkring 650 kroppkakor.

Foto:

Kinda2013-10-18 07:03


Varje dag serveras det omkring 340 matportioner inom äldreomsorgen. 200 portioner till lunch, 140 portioner till kvällen. All mat tillagas på Stångågården i Horn innan den körs ut till övriga kommundelar.
Var åttonde vecka
När vår tidning kommer till Stångågården är det full fart i köket. Det är onsdag morgon och klockan har precis passerat 8.30.
Kommunkockarna Susanne Pettersson och Eva Johansson tillagar kroppkakor i en rask takt.
- Vi gör kroppkakor var åttonde vecka. Det brukar vara uppskattat, säger Susanne Pettersson samtidigt som hon placerar ytterligare en plåt i ugnen.

Mat från grunden
Redan under tisdagen startade förberedelserna med att koka potatis och steka fläsk.
- Vi gör omkring 650 kroppkakor. Fyllningen består av stekt fläsk, lök och kryddpeppar. Det är några specialbeställningar. En del vill ha kyckling istället för fläsk, och en del vill ha utan lök.
Susanne Pettersson berättar att det finns en utpräglad målsättning att tillaga maten inom äldreomsorgen från grunden.
- Ja, sedan ett par år tillbaka försöker vi göra det i så hög utsträckning som möjligt. Det tar förstås lite extra tid, men personligen anser jag att det är roligare att tillaga mat från grunden istället för att köpa in halvfabrikat.
Vad får ni för respons från de äldre?
- Det är både ris och ros. Men det märks när vi gör mat från grunden på det här sättet. Det är uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om