Rollen som flykting

Omkring 170 människor har de senaste dagarna varit på flykt i Kruteboskogarna. Under vidriga förhållanden har de utsetts för ständiga kränkningar och orättvisor. Men lugn: allt har ingått i ett rollspel för att visa på riktiga flyktingars situation.

Fyra flyktingar har kommit till en gränskontroll. En brysk vakt kräver att de ska visa sina papper. Foto: Jan Björkegren

Fyra flyktingar har kommit till en gränskontroll. En brysk vakt kräver att de ska visa sina papper. Foto: Jan Björkegren

Foto:

Kinda2005-09-22 06:37

Den kurdiska familjen Jamshir kommer vandrande en stig genom skogen vid Krutebo. Det är mormor, pappa och en son. Mamma och en dotter har kommit bort under resans gång.
En maskerad vakt frågar efter deras papper och tvingar dem att bära ved. Av någon anledning pratar han tyska och den kurdiska familjen verkar inte förstå vad han menar.
Så småningom får de vandra vidare för att till slut ta sig till Migrationsverkets flyktingförläggning i Krutebo där de äntligen får lägga fram sitt ärende och varför de vill stanna.
Nej, var inte orolig. Det irrar inte omkring flyktingar i Tidersrumsskogarna. Men under måndag/tisdag/onsdag har Värgårdsskolan arrangerat sitt stora rollspel om att vara flykting.
Det är tredje året i rad som alla niondeklassare får pröva på att vara flyktingar, berättar läraren Samuel Wennerholm som själv kläckte idén.
- Det var en idé som jag burit på i sju-åtta år och slängde fram för vårt arbetslag. Och de blev väldigt entusiastiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om