Rotary i Kisa fyller 60

60 år har gått sen Kisa Rotaryklubb bildades på Kisa Hotell. Och fortfarande är den vid god vigör. Med gemenskap, bildande föredrag och, inte minst, insatser för att bättra på världen en aning.

Kinda2009-02-20 07:45

Den 9 januari 1949 träffades ett gäng herrar på Kisa Hotell (nuvarande värdshuset) för att diskutera bildandet av en Rotaryklubb.
Initiativet kan ha kommit från professor Axel Romdahl som tillbringat sin barndoms somrar i Millingetorp. Nu var han guverrnör för Rotarydistriktet.
Romdahl var självklart på plats liksom Linköpings Rotaryklubbs president Ove Hassler. Linköping blev sen fadderklubb till Kisaklubben.

Många titlar
Med på det där historiska mötet var också apotekare Thure Ahlm, järnhandlare John Andersson, folkskollärare Mauritz Bengtzon, bankkamrer Kjell Johnsson, konstnär Martin Lindström, köpman Georg Marcusson, distriktslantmätare Orvar Nordström, ingenjör Kurt V-son Sandberg, tandläkare Gustav Sundström, gjutmästare Martin Wredberg, fabrikör Axel Åberg och nämndeman Ragnar Andersson.

"Spegla samhället"
Det där med titlar var viktigt på den tiden. En av grundtankarna med Rotary var att bestå av ledande personer inom olika yrkesskrån. Medlemskåren skulle spegla samhället. Fast inte kvinnor...
Den 14 januari hölls ett nytt möte då ytterligare herrar tillstötte. Den så kallade charterfesten, när klubben officiellt upptogs i Rotaryrörelsen, hölls den 12 juni på hotellet.

Roterande presidenter
Klubbens första president var Kurt V-son Sandberg. Men det har blivit många genom åren eftersom tanken är att presidentskapet ska rotera varje år ("rotary"). Just nu är kyrkoherde Helen Olsson president.
- Det var Göte Ericsson som frågade mig för tio år sen i Kisa kyrka om jag ville följa med, berättar Helen. Och jag sa: det kan jag väl göra...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om