Rotarystipendium till Bruun och Södergren

Slagverksmusikern Peter Bruun och keramikern Inger Södergren får årets Gustaf Sandström-stipendium av Kisa Rotaryklubb. De får priset för sitt musikaliska och keramiska samarbete kring den afrikanska "udun".

Kisa Rotaryklubbs president, Leif Schön, prisade keramikern Inger Södergren och Slagverkaren Peter Bruun.

Kisa Rotaryklubbs president, Leif Schön, prisade keramikern Inger Södergren och Slagverkaren Peter Bruun.

Foto:

Kinda2003-04-19 17:52

Slagverkaren Peter Bruun reste till Afrika första gången redan 1980 när han gick en kurs i u-landskunskap. Sen har det blivit fler resor till både Asien och Afrika och det var på en av dessa resor som intresset väcktes för det västafrikanska musikinstrumentet udu. Udu är ett slags lerkärl som ger väldigt speciella toner när man slår på det, beroende på hur man reglerar lufttrycket i kärlet. Nyfikenheten växte och när Bruun på en fest för drygt fyra år sen stötte ihop med keramikern Inger Södergren så frågade han:
- Kan du göra en udu?
Jodå, det kunde Inger göra men det visade sig inte vara helt enkelt. Efter kontakt med Etnografiska museet och en udu-spelande nigerian gjordes den första prototypen. Sen har det rullat på.

På jakt efter udun
I januari och februari 2001 kunde Peter och Inger resa till Nigeria och Benin med hjälp av ett bidrag från Sveriges Bildkonstnärsfond. Det var inte helt lätt att hitta någon udu en där. Men i östra Nigeria, hos ibo-folket fann de vad de sökte.
Väl hemma i Sverige har det blivit udu av "svensk" modell, det vill säga det handlar inte om exakta kopior av de afrikanska instrumenten utan kärl som formats utifrån Ingers formspråk. Vid utvecklingen av instrumenten har de samarbetat med KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm för att mäta svängningarna i materialet och skapa det bästa av ljud och akustik. I augusti 2001 ställde de ut 27 udu-instrument på Bergrummet i Linköping och kallade utställningen "Udu-orkestern". Där ingick inspelad udumusik med Peter Bruun.

Gustafs stipendium
Nu får Inger Södergren och Peter Bruun Gustaf Sundströms stipendium för sitt unika samarbete. "För sitt främjande av konst, kultur och en musikart som är unik i Sverige, men med djupa rötter i Afrika", som det står i motiveringen. Gustaf Sundström var tandläkare och Rotarymedlem i Kisa. Stipendier ur hans premiefond har delats ut sedan hans bortgång i början av 60-talet. Priset är på 5 000 kronor. Monell i Horn för hennes arbete kring Kisa-mor. Inger Södergren är välkänd För ett par år sen fick hon Kinda kommuns kulturpris. Peter Bruun bor i Tjärstad, med musik på halvtid men är också kakelugnsmakare. Han spelar med i flera formationer, Baki da Fari från Linköping och folkmusikgruppen Lavalåt från Kinda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om