S får avslag på kort-motion: "Det känns helt felaktigt"

I september förra året skickade Conny Forsberg (S) in en motion om att återinföra fritidskort för kommunens högstadie- och gymnasieelever. Kommunstyrelsen har nu röstat och Socialdemokraternas motion fick avslag.

Conny Forsberg (S) menar att frågan om elevernas fritidskort är en av deras huvudfrågor till valet i höst.

Conny Forsberg (S) menar att frågan om elevernas fritidskort är en av deras huvudfrågor till valet i höst.

Foto: Agnes Ganestål/Jasmine Hübinette/Akrivbild

Kinda2022-07-26 14:00

Kindaeleverna har under en lång tid haft årskort från Östgötatrafiken, alltså att de kan åka alla tider på dygnet året runt. När höstterminen 2020 kom byttes dessa ut mot Läsårskort som fungerar mellan klockan 08 och 17 alla vardagar. Nu vill Socialdemokraterna i Kinda införa fritidskort som komplement så att eleverna kan åka alla tidpunkter på dygnet igen. 

– Det är bra att eleverna kan ägna sig åt aktiviteter i andra kommuner. Vi är en liten kommun så allt finns inte här, säger Conny Forsberg (S)

S anser att om familjer själva ska bekosta busskortet så blir det en klassfråga. De yrkar att kommunen helt ska finansiera fritidskort kopplat till deras befintliga busskort. De vill att alla som är elever upp till 19 års ålder ska ha rätt till fritidskorten. 

Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige ska avslå motionen. De menar det inte är tekniskt möjligt att ladda på en fritidsbiljett på elevernas befintliga skolbusskort utan måste göras manuellt varje ny månad. Då måste elevens namn och kortnummer finnas registrerade hos kommunen. 

Nämnden uppskattar att det är en tjänst på 75 procent att administrera detta. Budget till sådana personella resurser finns inte idag, menar nämnden. Inte heller anser nämnden att det finns resurser för själva fritidskortet. Om eleverna ska ha ett fritidskort 12 månader om året blir kostanden 1 771 200 plus en engångskostnad för själva busskortet som kostar 30 kronor styck.

Kommunstyrelsen träffades den 27 juni och diskuterade motionen från Socialdemokraternas Conny Forsberg. De väljer att bifalla samhällsbyggnadsnämnden som yrkar på att avslå motion. Att bifalla samhällsbyggnadsnämndens förslag fick fem röster och fyra röstade mot. 

Hur känns det att er motion fick avslag? 

– Det känns helt felaktigt. Skälen till avslag är helt meningslösa. Vi fick avslag för att det inte finns medel till personal. De anser att man behöver ha en anställd på 75 procent. I min värld så stämmer inte det. Det är ett svepskäl. Vill man inte kan man säga det, men man ska inte hitta på saker, säger Conny Forsberg (S). 

Men Conny Forsberg (S) kommer inte att ge sig efter att motionen fått avslag. 

– Det här är en huvudfråga för oss och får vi makten efter valet kommer det att införas. Det här är efterfrågat bland ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!