"Så länge det går runt är det värt allt slit"

De svenska mjölkbönderna går på knäna. Vi har besökt en gård utanför Kisa där två unga bönder försöker få vardagen att gå ihop.

Kinda2015-08-29 11:24


Sedan 2011 driver Johan och Linnea Herbertsson lantbruket på Råstorps mellangård, ett par kilometer utanför Kisa samhälle.

- Det är en gammal släktgård. De första åren arrenderade vi lantbruket. Nu är det vi som äger gården.

Just den här sköna sensommardagen är riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) på besök. Han strider för landets mjölkbönder - och vill skaffa sig en bättre bild av verkligheten.
Tillsammans med den samlade presskåren möts Magnus Oscarsson av en fantastisk landskapsbild. Solen skiner och nere vid den spegelblanka sjön betar några av gårdens kor.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Att vara mjölkbonde år 2015 är tufft. Det är snudd på omöjligt att göra någon ekonomisk vinning.
För tillfället är Arlas mjölkpris nere på 2:60 kronor per kilo. Det är ungefär en krona mindre än vad som anses vara smärtgränsen.

Johan och Linnea Herbertsson kan bara konstatera att läget är tufft.

- I snitt tar vi ut 7 000 kronor i månaden tillsammans. Hade vi gått på socialbidrag hade vi tjänat mer pengar, och det känns lite tragiskt. Det ska väl löna sig att arbeta, frågar sig Linnea.
Gårdens storlek är 185 hektar, varav 100 är skog. Lantbrukets bas är de 50 kor som producerar drygt 10 000 liter mjölk i veckan.

Läs mer i lördagstidningnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om