Så minns vi "Kisa"

Anna-Karin "Kisa" Magnusson har avlidit. Den 53-åriga sångerskan avled troligen av en astmachock sen hon varit ute i det kyliga vädret. Kisa Magnusson var uppvuxen i Kisa och fick sitt smeknamn av Calle Flygare när hon gick dennes teaterskola i Stockholm i slutet av 60-talet. Hon fick sitt genombrott i musikalen Hair och var under många år en av landets ledande blues- och soulsångerskor. När hon avled var hon mitt uppe i en artistisk comeback.

Foto:

Kinda2003-01-08 07:59

Anna-Karin "Kisa" Magnusson har hittats död utanför sin bostad i Stockholm. Kisatjejen som kallats Sveriges främsta bluessångerska blev 53 år gammal. Hon var mitt uppe i en artistisk comeback.
Kisa Magnusson hittades på söndagskvällen död i trappuppgången till sin bostad i Nacka. Hon hade hand om en hund över helgen och hade varit ute med den i den stränga kylan. Hon led av astma och drabbades troligen av en astmachock just när hon kom in. När ambulanspersonal kom till platsen var hon redan död.
Hon kallades Sveriges svar på Janis Joplin och landets soul-drottning. Anna-Karin "Kisa" Magnusson, tjejen från Kisa med den svarta rösten. Hon var bara 19 år då hon slog igenom i hippiemusikalen Hair och var som hetast som artist under 70-talet.
Uppväxt i Sandströmshuset
Anna-Karin föddes 1949 och växte upp i Sandströmshuset där hennes far Martin var föreståndare för klädaffären och mamma Karin butiksbiträde. I familjen fanns också brodern Magnus, numera präst i Stockholm, och lillasyster Ing-Marie.
Det var ingen direkt musikfamilj men det fanns piano i huset och båda systrarna fick gå och få pianolektioner hos Ami Eklöf på Linnégatan. Att sen Anna-Karin föredrog Amis jazzplattor framför pianot är en annan sak. Det var där hon hörde Billie Holiday för första gången.
Debut i Horn
Den publika debuten skedde i Horn i samband med Lucia någon gång i början av 60-talet. Det berättar Gun-Britt Monell i Horn.
- Vi skulle ha Hylands hörna i Godtemplargården och hon ringde och frågade om hon fick vara med.
Det kanske ska påpekas att det var Göran Hyland, bror till Lennart, som höll i hörnan. Anna-Karin framförde sången "Våran katt" med fullt tryck och fick applåder. Senare ställde hon upp i en amatörtävling i Folkets park i Kisa, sjöng samma sång och vann första pris.
1967 flyttade Anna-Karin till Stockholm för att gå Calle Flygares teaterskola. Då hade hon redan medverkat i Ami Eklöfs teatergrupper i Kisa och fått stöd av Ami som själv gått hos Calle Flygare.
Genombrott i Hair
Bara ett år senare fick hon en roll i dåvarande innemusikalen Hair och gjorde succé. 70-talet var hett med jazzfestivaler, folkparksturnéer och filmer. Hon låg på svensktoppen och medverkade i Melodifestivalen. Hon sjöng allt från Janis Joplins Mercedes-Benz till svensktoppshiten Räck ut en hand. Totalt släppte hon ett 20-tal LP-skivor under karriären.
På 80-talet blev det tystare. Hon jobbade som receptionist och mycket annat men fortsatte samtidigt att sjunga. På senare tid har hon bland annat jobbat med dubbning av film.
Men samtidigt har hon förberett en comeback. Under 2002 fick hon ett konstnärsstipendium som hon använt till att ta kontakt med olika arrangörer för att skriva nya arrangemang.
Tanken var att göra en serie konserter med storband runt hela Sverige. Den första konserten hölls i Hudiksvall den 18 december och fick strålande recensioner.
Jordfästs i Kisa
Samtidigt har hon återupptagit det lyckosamma samarbetet från 70-talet med gruppen Heta linjen där också Bernt Egerbladh och Janne "Loffe" Carlsson ingick.
Tillsammans med Monica Dominique var en konsert inbokad på biblioteket i Kisa den 23 mars. Hon planerade att skaffa sig ett fritidshus i Kinda och trodde det skulle vara klart redan till våren. Allt såg ljust ut för Anna-Karin från Kisa.
Nu blir det inga fler konserter varken i Kisa eller någon annanstans. Anna-Karin Magnussons begravning hålls i Stockholm men hon kommer troligen att jordfästas i familjegraven i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om