Så stor blev årets kakfest i Dockekulla

Dockekulla var platsen för alla kakälskare när årets kakbuffé bjöd på mer än 30 olika sorters kakor,

Maria Gunnarsson hade svårt att välja bland alla sorters kakor. "Jag kommer att behöva fler fat" säger hon och skrattar.

Maria Gunnarsson hade svårt att välja bland alla sorters kakor. "Jag kommer att behöva fler fat" säger hon och skrattar.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Kinda2023-06-18 17:19

Ungefär 15 minuters bilväg utanför Åtvidaberg hängde det under söndagen ett lakan med texten ”kakbuffé” under skylten utanför Dockekulla bygdegård. Det var nämligen dags för den årliga kakfrossan.

Inne i huset doftar det socker och kakao och man hör direkt skratt och sorl från samtalen i rummet bredvid. I en liten lucka får man betala för ett fat och en kopp och sedan är det bara att plocka på sig från det stora utbudet av kakor på bordet.

Maria Gunnarsson har svårt att välja.

– Jag kommer att behöva fler fat, säger hon och skrattar. 

undefined
Skylten utanför bygdegården blev under söndagen en reklamskylt dagen till ära.
undefined
Maria Gunnarsson hade svårt att välja bland alla sorters kakor. "Jag kommer att behöva fler fat" säger hon och skrattar.

Elisabeth Roos, som är ordförande i Dockekulla bygdegård beskriver hur detta år skiljer sig från tidigare upplagor av kakbuffén.

– Vi hade kakbuffé innan pandemin, då hade vi fokus på hur många sorter som faktiskt går att samla ihop. Ett år hade vi 134 sorter. Nu tar vi upp kakbuffén igen men håller igen lite. Idag är det mellan 35 och 50 olika sorters kakor. Samtidigt annonserar vi mer än tidigare.

undefined
Elisabeth Roos (tvåa från vänster) är också med i cittragruppen Dockekulla Cittrez, som spelade och sjöng för fikagäster.

Var kommer kakorna ifrån?

– Det är hembakt, medlemmarna i bygdegården bakar och tar med.

Elisabeth berättar vidare att hon själv har bakat fem sorters kakor och att hon satte igång först igår.

Kerstin Larsson, som också är medlem i föreningen, beskriver hur de får ihop bakandet tidsmässigt.

– Många bäckar små, alla bidrar ju. Jag har bakat några satser per dag den här veckan och fått ihop sex olika sorters kakor.

Elisabeth och Kerstin är eniga om vilken som är den största svårigheten för att få ihop evenemanget. 

– Det största problemet är alltid att vi inte vet hur många som kommer. Vi får se hur det blir nu, tidigare år har vi haft ungefär 100 kaffegäster så vi tänker väl att vi siktar på något liknande i år. Man vet inte med vädret heller, idag regnar det ju och man vet aldrig om det är fikaväder eller inte, säger Elisabeth och skrattar.

undefined
Emma, Hugo, Alexandra och Mikael Elvebäck valde att åka till Dockekulla som en rolig sommaraktivitet.

Mitt i sitt tredje fat med kakor frågar vi gästen Hugo Elvebäck om det går att välja en favorit bland alla sorter.

– Jag har testat kanske nio sorter hittills, men det här är min favorit, säger han och håller upp en kolasnitt.

Mikael Elvebäck är också nöjd.

– Jag tycker att det är super, vi hittade evenemanget på nätet och tänkte att det var en kul grej.

När man tagit sitt fat med kakor får man sätta sig och prata med andra besökare. En del annat finns också att göra, bland annat har den lokala amatörkonstnären Catherine Andersson ställt ut sina tavlor till försäljning. Dessutom spelar det lokala cittrabandet upp sin musik framåt slutet av dagen.

undefined
Catherine Andersson, som ställde ut sina tavlor till försäljning under dagen, är också medlem i föreningen. "Jag har bakat en sorts kaka som jag skänkt till buffén och det tog inte så lång tid alls".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!