Så utvecklades vägnätet i Kinda

Asfalterade vägar, snabb snöröjning och broar känns som en självklarhet. Men hur var det egentligen förr i tiden? Drygt 80 personer kom till onsdagens föreläsning om Kindas vägnät.

Känner du igen dig? Så här såg det ut vid Skvallertorget i Kisa på 1920-talet. Flera av husen finns kvar än i dag.

Känner du igen dig? Så här såg det ut vid Skvallertorget i Kisa på 1920-talet. Flera av husen finns kvar än i dag.

Foto:

Kinda2012-01-27 07:56


Med anledning av Kisas 400-årsjubileum har biblioteket satt ihop en föreläsningsserie om olika kommunikationer. I onsdags kväll var siktet inställt på Kindas vägnät.
Uppenbarligen var det ett ämne som föll Kindaborna i smaken. Drygt 80 personer (fullsatt) kom till Kisa bibliotek där det bjöds på gamla bilder, information och historier i massor.

Historisk tillbakablick
Kultur- och fritidschefen Jerker Carlsson gav en historisk tillbakablick.
- Under forntiden fanns det egentligen inget större behov av vägar, eftersom folk levde så isolerat. Men behovet växte i takt med att handeln ökade.
Kindaborna fick ta sig fram genom upptrampade stigar - eller via vattensystemet. Det var först kring år 1000-1200 som det kom fram vägar och en del mindre broar.
- På så sätt kunde folk ta sig till kyrkorna. Prästerna var inte sena att lära ut att det var gudomligt att bygga vägar, berättar Jerker Carlsson.

Viktiga vägar
Linköping, Kalmar, Eksjö, Vimmerby och Västervik växte fram som viktiga handelsstäder. Med andra ord blev vägen mellan Kalmar och Linköping oerhört viktig för Kinda.
Även Eksjövägen och den gamla vägen till Horn, som gick via Bromhult, Orremålaskogarna och Åbyboda, var viktiga vägar.
Noterbart är att Västra Eneby hade en viktig roll under flera århundraden. Fram till 1918 bodde nämligen traktens ledande präster i just Västra Eneby. Vägen in till Kisa kallades följaktligen för Prästvägen.
- Utöver dessa exempel fanns det flera socken- och byvägar som utvecklades med tiden. Inte minst efter olika skiftesreformer som satte sin prägel på landsbygdens utveckling.

Kvällens fyra föreläsare. Fr v Stig Samuelsson, Axel Karlsson, Jörgen Gustafsson och Jerker Carlsson.
Kvällens fyra föreläsare. Fr v Stig Samuelsson, Axel Karlsson, Jörgen Gustafsson och Jerker Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om