Så var nyhetsåret i Kinda 2013 - del 2

Under hösten har det varit mycket fokus på kommunalförbundet Itsam. I övrigt har vi bland annat berättat om miljonsatsningar i Kisa, en känslig flytt av musikskolan och ett internationellt samarbete som sprack. Här följer en sammanställning av det andra halvåret i Kinda.

Under hösten och vintern har det skrivits många spaltmeter om kommunalförbundet Itsam och förre vd:n Alberto Necovski.

Under hösten och vintern har det skrivits många spaltmeter om kommunalförbundet Itsam och förre vd:n Alberto Necovski.

Foto:

Kinda2013-12-28 05:05


5 juli. Kommunen meddelar att personalchefen Mikael Brånn har sagt upp sig. Han har fått en ny tjänst i Katrineholm.

7 juli. Det inträffar en tragisk dödsolycka vid Värgårdsudde i Kisa. En elvaårig kille drunknar.

19 juli. Efter flera års arbete slår Masoud Hazbi upp dörrarna till Café Vråken i Kisa. Den gamla bokhandeln har förvandlats till ett modernt café.

30 juli. Omkring
1 200 personer kommer till årets allsång på Hembygdsgården i Kisa. Mats Paulson är hemlig gäst.
- Vi är mycket nöjda med kvällen och vi ser att vi även lockar en stor publik som kommer utanför Kinda, säger Jerker Carlsson, ordförande i Föreningen Kisaallsång till Bertil Nilssons minne.

15 augusti. Skogsavverkning, schaktning och sprängning. Det omfattande vägarbetet mellan Kisa och Rimforsa har dragit igång. Hösten 2014 ska den aktuella sträckan vara mötesfri (2+1-väg). Kostnaden beräknas landa kring 65-70 miljoner kronor.

20 augusti. Grahns bilar i Kisa satsar cirka tio miljoner kronor på en ny högteknologisk verkstad och tvätthall.
- Om vi ska fortsätta att ge våra kunder en bra service är det här en nödvändig satsning, säger vd:n Fred Johansson.

21 augusti. Rimforsa Snickeri AB begärs i konkurs. Så småningom blir det två tidigare anställda, Mats Gustafsson och Edvin Ekenvärn, som köper konkursboet och startar upp verksamheten igen under namnet Kinda Snickeri AB.

28 augusti. Den nuvarande Folkets Hus-föreningen har ingen framtid. Det menar Moderaterna i en ny motion. Partiet föreslår att kommunen ska säga upp existerande avtal och sluta betala driftstöd till föreningen.
- Vi måste sätta ner foten i det här trista ärendet, säger Göran Landström (M).
Föreningens ordförande Bonny Hermansson håller inte med:
- Vi vet att Moderaterna vill bli av med Folkets Hus-föreningen så fort som möjligt. Men vad är alternativet? Att låta föreningen gå i konkurs och sedan sälja fastigheten? Så kortsiktigt får inte politikerna tänka.

2 september. Vid medborgarträffen i Björkfors kommer Pia Tingvall (C) med en nyhet som glädjer byborna.
- Gympasalen kommer att avstyckas och stanna i kommunal ägo. Men det är bara på kort sikt. Målet är att bygderådet ska ta över gympasalen.

7 september. Än finns det inga politiska beslut. Men Pia Tingvall (C) lovar att det ska anläggas två konstgräsplaner i Kinda under 2014. En i Kisa, en i Rimforsa.

11 september. Itsams direktion samlar till krismöte - eftersom det florerar många rykten kring Itsams vd Alberto Necovski. Huvudpersonen själv tar det hela med ro.
- Jag välkomnar en oberoende undersökning. Jag har ingenting att dölja. Det här bottnar i ett hat riktat mot mig som person, säger Necovski.

12 september. Itsams direktion beslutar att Alberto Necovski ska entledigas från uppdraget som vd under den pågående granskningen. Däremot fortsätter han arbeta med ett fiberprojekt i Vimmerby kommun.

12 september. Det sker ovanligt många båtmotorstölder i Kinda och Ydre. Sedan augusti har 16 motorer stulits.
- Vi ser mycket allvarligt på det här, säger närpolischefen Magnus Thorén.

16 september. Kinda kommun kallar till presskonferens. Anita Silfver presenteras som ny kommunchef. Hon tillträder tjänsten den 16 december.

17 september. Kinda kommun avbryter kontakten med Georgien efter bara en resa.
- Vi har inte tillräckligt med resurser för att göra det här på ett bra sätt, säger Pia Tingvall (C).

23 september. Stiftelsen Kindahus tar beslut om nyproduktion i Rimforsa. De nya lägenheterna ska stå färdiga till sommaren 2015.

25 september. I samband med fotbollsmatchen mellan Kisa BK och IFK Norrköping (division 1 dam) tände Peking Fanz flera bengaler. På grund av det beslutar fotbollsförbundets disciplinnämnd att IFK Norrköping ska böta 30 000 kronor.

1 oktober. Arbetet med att färdigställa det nya golvet i Åsundahallen pågår för fullt. Därmed kan Rimforsa IF, Korpen och de andra lokala föreningarna snart återvända till hallen.

1 oktober. Fullmäktige beslutar att Kinda Musikskola ska flytta från Folkets Hus till Värgårdsskolan, från och med höstterminen 2014. Politikerna är nöjda. Men personalen på musikskolan är oroliga.
- Vi kastas in i något som vi inte vet så mycket om. I teorin låter det bra att samutnyttja Värgårdsskolans lokaler. Men fungerar det i praktiken? Det är jag väldigt tveksam till, säger musikledaren Jörgen Olsson.

5 oktober. Rösterna i kyrkovalet är färdigräknade. Med 92 personkryss är Mathias von Wachenfeldt kyrkovalets vinnare i Kinda Pastorat. I Rimforsa församling fick Marita Wolf störst stöd. Sammanlagt var det drygt 900 Kindabor som röstade i kyrkovalet.

15 oktober. Leverpastejen från Torp utses till Östergötlands bästa matverk. Det är Britt-Marie Wirén och Anita Andersson som har tagit fram den prisade pastejen.

1 november. Vårens översvämning i Lärcentrums lokaler blir en kostsam historia för Kinda kommun. Nu har det nämligen kommit ett regresskrav från försäkringsbolaget på 1,7 miljoner kronor.

8 november. Alliansen presenterar sin budget för 2014. En offensiv budget som bland annat innehåller investeringar för nästan 66 miljoner kronor.

8 november. Abena AB lägger ner sin verksamhet i Kisa. Istället erbjuds de elva anställda nya tjänster i Växjö.

9 november. Införandet av hemsjukvården innebär förändringar. Bland annat upphör distriktsköterskemottagningen i Horn.

12 november. Coop satsar flera miljoner kronor på Konsumbutiken i Kisa.
- Det blir ett stort lyft för både kunderna och personalen, säger butikschefen Michael Rosenqvist.

16 november. Kinda Pastorat meddelar att de ska starta en egen begravningsbyrå från och med årsskiftet.

23 november. Susanne Korduner blir ny direktör för Itsam. Samtidigt meddelar direktionen att Alberto Necovski ska förhandlas bort. Förhandlingarna inleds omgående.
4 december. Efter höstens turbulens riktar Kindas kommunstyrelse misstroende mot Itsams direktion och dess revisorer. Reaktionerna från de övriga medlemskommunerna låter inte vänta på sig. Vimmerbys Micael Glennfalk (M) ser det som en krigsförklaring.
- Hade det här varit på internationell nivå hade vi kallat hem ambassadören och stängt ambassaden, säger han.
Senare i december föreslår Glennfalk att Itsam ska kolla över möjligheten att flytta kontoret från Kisa.

4 december. Det avslöjas att Horntjejen Emma Köhler blir Kindabygdens 66:e Lucia.

21 december. Itsams förre vd Alberto Necovski köps ut för 828 000 kronor. Samtidigt slår direktionen fast att kontoret blir kvar i Kisa.

21 december. Swedish Tissue meddelar att det ska byggas en ny fabrik i Kisa på 27 000 kvadratmeter. Satsningen kommer att innebära flera nyanställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om