Så vill Samverkan fördela kommunens pengar

Skola, vård, omsorg – och planverksamhet. När Samverkan för Kinda presenterar sin budget för 2023 ligger tyngdpunkten på kommunens kärnverksamhet.

Samverkan för Kinda presenterar sin budget. På bilden: Veronica Gullbrandson (L), Tore Olsson (C) och Christer Segerstéen (M).

Samverkan för Kinda presenterar sin budget. På bilden: Veronica Gullbrandson (L), Tore Olsson (C) och Christer Segerstéen (M).

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-05-18 19:00

Samverkan för Kinda har presenterat sitt förslag för hur de vill fördela kommunens pengar under nästa år. Klart är att de tre partierna M, C och L inte vill se en höjning av skatten.

– Skälen är ju flera naturligtvis. Dels gjorde vi under det gångna året ett bra resultat, sedan kan man också se på läget som är i dag med ökade kostnader, både för energi och drivmedel, säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

I sitt budgetförslag har de tre partierna satt ett resultatmål på tre procent. I kronor skulle det innebära att kommunen visar ett överskott på 21,3 miljoner vid nästa års bokslut.

– Det är viktigt med tanke på de investeringar som vi står inför, säger Christer Segerstéen (M).

undefined
Christer Segerstéen (M), Veronica Gullbrandson (L) och Tore Olsson (C). Partierna säger att de vill upprätthålla den verksamhet som de har i dag.

I sitt budgetförslag har de tre partierna valt att lägga sitt fokus på skola, vård, omsorg och planarbete.

 – Vi försöker att jobba mycket för att få en stabil och trygg ekonomi och att lägga en budget som vi verkligen tror håller, säger Tore Olsson (C).

Han tar upp världsläget och den ovissa framtiden.

– Det är en orolig tid i världen på många sätt och kostnadsökningarna kommer – det kan vi vara helt övertygade om, säger han.

Det som kanske sticker ut mest är att partierna vill skjuta till åtta extra miljoner till vård- och omsorgen.

Veronica Gullbrandsson (L) säger att det görs för att komma till rätta med de problem som finns.

– Det är också ett sätt att stärka kärnverksamheten och se till att den fungerar på ett bra sätt och bra för dem som nyttjar den.

Enligt Christer Segerstéen (M) finns problem med att rekrytera tillräckligt mycket personal.

– Det är inget Kindaproblem utan ett problem som man har överallt men det gäller för oss att titta på hur man kan hantera det, säger han.

undefined
Veronica Gullbrandson (L) säger att en satsning på livskvalitet kan ses i de tre partiernas budgetförslag. Bland annat har de avsatt pengar åt arbete med nya cykelvägar. På bilden står hon mellan Tore Olsson (C) och Christer Segerstéen (M).

Ett sätt skulle enligt honom kunna vara att justera arbetstider för personal.

– När vi pratar och har en dialog om det här är det inte lönen som är den stora frågan. I jämförelse med andra kommuner ligger vi relativt lika, utan det är just arbetstiderna och hur man kan jobba med dem, säger han.

Partierna väljer även att utöka budgetposten för oförutsedda utgifter. Det görs mot bakgrund av att man bestämt sig för att behålla räddningstjänsten i kommunen.

– Vi kommer att behöva förstärka räddningstjänsten och det är ett uppdrag som samhällsbyggnadsförvaltningen fått. Vad den kostnaden blir är svår att säga men vi har avsatt 1,5 miljon för att kunna täcka det, säger Christer Segerstéen (M).

De tre partierna vill även plocka idéer från näringslivet och införa något som de kallar för ständiga förbättringar. Det innebär att förvaltningarna ska kunna visa ett resultat på en procent. Målet är enligt Tore Olsson (C) att effektivisera verksamheterna.

– Det är inte fråga om att spara bort någon verksamhet, säger han.

Eventuella invändningar om att kommuner inte ska styras som företag bemöter politikerna så här:

– Organisationer fungerar på samma sätt. Det är bara att företagen kanske mer har kniven mot strupen, säger Veronica Gullmarsson (L).

Christer Segersréen (M) drar en parallell till privatekonomi:

– Kan du göra något smartare så gör du det.

Han säger att partierna vill att nämnderna ska ha totalansvar för sin budget. Det innebär att de ska få större handlingsfrihet att omfördela medel.

– I dag måste man gå hela vägen till kommunstyrelsen och fullmäktige för att ändra men det är ju nämnderna, som vi ser det, som har kompetensen och kunskapen, säger han.

undefined
Tore Olsson (C) säger att det är viktigt för partierna att lägga budget som de verkligen tror kommer att hålla. Med på bilden finns även Veronica Gullbrandson (L) och Christer Segerstéen (M).
Tore Olsson (C), Veronica Gullbrandson (L) och Christer Segerstéen (M) utanför kommunhuset i Kinda. De tre partierna i Samverkan för Kinda har just presenterat sitt gemensamma budgetförslag.
Tore Olsson (C), Veronica Gullbrandson (L) och Christer Segerstéen (M) utanför kommunhuset i Kinda. De tre partierna i Samverkan för Kinda har just presenterat sitt gemensamma budgetförslag.
Så vill de fördela medlen

Så här vill de tre styrande partierna fördela pengarna mellan kommunens nämnderna:

Kommunstyrelsen: 44 miljoner

Samhällsbyggnadsnämnden: 83 miljoner

Bildningsnämnden: 274 miljoner

Vård- och omsorgsnämnden: 263 miljoner

Jävsnämnden: 94 000

Övermyndarnämnden: 1,4 miljoner

Valnämnden: 21 000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!