Safari genom pest och fornborg

I helgen arrangerade Östergötlands museum, Södra Kinda Bygdegille och Kinda kommun en arkeologisk safari i skogarna utanför Horn. De 27 personer som deltog guidades genom den förmodade pestkyrkogården i Skinnarsbo och fornborgen Skansen i Orremåla.

Den förmodade pestkyrkogården i Skinnarsbo kan bli objekt för en arkeologisk undersökning, om pengar och tillstånd finns. Foto: Marie Ohlsén

Den förmodade pestkyrkogården i Skinnarsbo kan bli objekt för en arkeologisk undersökning, om pengar och tillstånd finns. Foto: Marie Ohlsén

Foto:

Kinda2013-08-28 06:52


Guider var de två arkeologerna Ann-Charlott Feldt och Marie Ohlsén tillsammans med Kindas kultur- och fritidschef Jerker Carlsson. I söndags var den nationella arkeologidagen och varje år arrangerar Östergötlands Museum minst en aktivitet i länet, den här gången blev det utanför Horn.
Det är Gun-Britt Monell och flera av markägarna runt den förmodade pestkyrkogården i Skinnarsbo som länge varit intresserade av att veta om det verkligen är som man trott.
- Vid första anblicken tyckte vi det såg ut som vindfällen, alltså att det någon gång rasat träd här, säger Ann-Charlott Feldt.
Enligt kartor från år 1811 markeras den här platsen som "Kyrkogården". Om platsen kallades så för att de begravde människor som dött av pesten där eller om det finns någon annan förklaring vet man inte. Den senaste pesten som härjade i Sverige var mellan år 1710 och 1711. Under denna pest fick alla svenskar påbud från biskopar och präster att begrava alla de som fallit offer för epidemin på avlägsna plaster och inte på den vanliga kyrkogården, något som kan förklara de ovala högarna i skogen vid Skinnarsbo.
-Både den hembygdsintresserade publiken, markägarna och vi arkeologer skulle tycka att det vore intressant att göra en arkeologisk undersökning på platsen, men vi vet inte om det är möjligt, det handlar ju självklart om pengar och tillstånd, säger arkeologen Feldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om