Säkerhetssamordnare Staffan Waldau: "En påminnelse om egenansvar"

På torsdag skickas en ny broschyr ut till hushållen i Kinda. Den orange färgade broschyren är en påminnelse om det egenansvar som gäller vid en större händelse, innan samhällets resurser åter kommer igång.

Staffan Waldau, Kinda kommuns Säkerhetssamordnare visar upp broschyren som informera om 72 timmars kampanjen. Foto: Morgan Karlsson

Staffan Waldau, Kinda kommuns Säkerhetssamordnare visar upp broschyren som informera om 72 timmars kampanjen. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2018-01-16 11:30

Bakom den färgglada informationsbroschyren står MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Vi är inte ute efter att skrämma någon, fast det är enormt viktigt att våra medmänniskor tar del av informationen. Vi måste dämpa effekterna vid en eventuell kris eller annan händelse, berättar kommunens säkerhetssamordnare Staffan Waldau.

Stor vilja och drivkraft

- Informationsbroschyren som är högaktuellt, är uppbyggd med viktig fakta och tips och påminner befolkningen om det egenansvar som gäller för att inledningsvis, kunna klara sig själv vid en händelse som snabbt påverkar vårt samhällssystem.

- Det största hotet som vi har idag är väderrelaterat. Lokalt har vi sett vad det kan leda till under de större stormarna som drabbat oss, samt branden i Bröth.

- Det är även vid dessa tillfällen som vi fått se invånarnas stora vilja och drivkraft av att hjälpa varandra, där det finns möjlighet.

En drägligare tillvaro

- Det behövs inte mycket förrän all vår service slutar fungera, och det tar ett tag innan systemet är någorlunda igång igen. I vårt digitala samhälle blir det hela allt mer sårbart, ett system som stängs redan under första sekunden.

Vid en eventuell händelse töms resurserna snabbt, och informationen belyser hur var och en kan göra för att få det drägligare om något skulle hända i samhället.

Viktiga punkter

Samhällets resurser räcker inte för alla. Några viktiga punkter som belyses är: Mat, vatten, värme och att kunna ta del av information.

I broschyren finns också några viktiga telefonnummer, vilket är värt att spara, vidare finns det också några tomma rader där var och en kan fylla i listan med viktiga telefonnummer för var och en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om