Saknad Rimforsakvinna återfunnen

Tre Kindabor saknas fortfarande i Thailand: Peter Lord från Rimforsa samt Lasse Johansson med dottern Moa från Kisa. Däremot har Britt Lord, Rimforsa, återfunnits, chockad men bara lätt skadad.

Khao Lak i onsdags. En ensam thailändsk kvinna ser ut över förödelsen. Foto: Pressens Bild

Khao Lak i onsdags. En ensam thailändsk kvinna ser ut över förödelsen. Foto: Pressens Bild

Foto:

Kinda2004-12-30 14:48

En av de saknade Kindaborna i Thailand, Britt Lord, 49, från Rimforsa, har återfunnits. Hennes son Henrik Perälä berättar från Jämtland:
- Jag har varit i kontakt med min mor. Hon är blåslagen och har lite skärsår men mår annars fysiskt bra. Hon befinner sig just nu på ett kriscenter på ett hotell i Phuket.

Till Khao Lak
Britt Lord hade rest till Khao Lak tillsammans med sin man Peter Lord, 49. De satt nere på stranden när flodvågen sköljde in, först en mindre våg och sen en större.
- De sprang och min mor sköljdes med av vågen och drogs under ytan, berättar Henrik Perälä. Men hon lyckades klamra sig fast vid ett träd och när vågen drog bort hamnade hon på marken. Där fick hon hjälp av några thailändare att ta sig till sjukhus.

På internet
Henrik Perälä berättar att han hittade sin mors namn på en sjukhuslista på internet redan på måndagen och därför kände ett visst hopp. Sen hörde modern av sig i tisdags eftermiddag. Vad som hänt Peter Lord var det på onsdagskvällen fortfarande ingen som visste.
- Fritidsresor ska sätta in extraplan från Phuket, säger Henrik Perälä. Men min mor vill helst inte åka hem innan hon vet vad som hänt Peter.
De två andra saknade Kindaborna är Lasse Johansson och dottern Moa. Hela familjen, inklusive mamma Anna-Liisa och sonen Adam, befann sig vid poolen invid sin bungalow när de skingrades av söndagens våldsamma flodvåg.
Anna-Liisa Johansson lyckades kasta sig in i en bungalow där hon fick kämpa för sitt liv när vattenmassorna trängde in och hon hamnade under möbler och bråte.

Mor och son förenade
Om vad som hänt Lasse Johansson och Moa fanns det på onsdagskvällen inget besked. Däremot har Anna-Liisa Johansson och sonen Adam förenats efter att ha vårdats på var sitt sjukhus.
- Anna-Liisa ringde mig vid halv nio i morse, berättar systen Eeva Hautaniemi. Hon och Adam var då återförenade på ett större sjukhus.
Adam menade fortfarande att han sett pappa Lasses och Moas namn på en lista över skadade och att det gällde detta större sjukhus. Men ingen påträffades där. Fortfarande lever dock hoppet eftersom många patienter har förflyttats till andra sjukhus.

Till Bangkok
Anna-Liisa och Adam Johansson ska nu ha flugits med helikopter till ett större sjukhus i Bangkok. Det är framför allt Adam som har besvär med sår på fötter och ben och som behöver mer vård. När det blir aktuellt med hemresa är inte klart.
Under onsdagen fortsatte POSOM-gruppen sitt arbete på räddningstjänsten i Kisa. Där hölls som tidigare en jourtelefon, 193 03, bemannad samtidigt som man försökte klarlägga vilka Kindabor som befinner sig i katastrofens Thailand.
Redan i tisdags stod det klart att Frank Jonsson och hans sambo, från Rimforsa, klarat sig undan med blotta förskräckelsen. Paret Andreas och Emma Jarledal, från Linköping men med rötter i Kisa, semestrar också i Thailand men på en plats som över huvud taget inte berörts av flodvågen, berättar Emmas syster Rosmarie Nelson Ekerå.
POSOM-gruppen har också kunnat avföra ett par familjer som ryktet placerat i Thailand men som visat sig finnas kvar på hemmaplan. Men gruppen kommer att fortsätta sitt arbete, berättar räddningschef Tomas Blixt.

Till söndag
- Vi ska fortsätta jobba dagtid 8-16, alltid med två man på plats. Vi har lagt upp ett schema till och med söndag eftermiddag. Sen ska vi ha ett möte på måndagsmorgonen och se hur vi ska gå vidare.
Vad gruppen nu får inrikta sig på är hemkomsten där man ska erbjuda hjälp till dem som vill ha. På längre sikt kommer det att bli en sak för socialen och skolan och Tomas Blixt berättar att han redan talat med rektorerna på Bäckskolan och Stjärneboskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om