Säkrare och renare el på nya brandstationen

Då får vi hoppas att solen flödar lite extra över räddningstjänsten i Kisa för nu blir det solpaneler på den nya brandstationen. Det är i alla fall viljeinriktningen hos kommunstyrelsen, och nu tas saken med i upphandlingen. Den kommunala investeringen beräknas hamna mellan 1 och 1,5 miljon kronor.

Meningen är att Kinda ska kunna räkna med solpanelerna såväl ekonomiskt som praktiskt och PR-mässigt.. Foto: Jimmy Karlsson

Meningen är att Kinda ska kunna räkna med solpanelerna såväl ekonomiskt som praktiskt och PR-mässigt.. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Kinda2017-08-18 12:00

Det handlar om en ganska rejäl solelsanläggning och den totala ytan som kan nyttjas är 900 kvm.

-Det har kommit förslag på att det i underlaget för upphandlingen ska ingå solel också, förklarar kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), och det ställer vi oss bakom.

-Ett av målen i kommunen är ju att jobba med miljöförbättrande åtgärder och detta känns bra. Räddningsstationen blir dessutom mer självförsörjande av el vid elavbrott.

Kostnader

Investeringen beräknas uppgå till någonstans mellan 1,0 och 1,5 miljoner kronor netto för Kinda kommun. Det lägre beloppet om valet faller på "normala" solpaneler och det högre om "högeffektiva" paneler väljs.

Det är konsulter och leverantörer av solpaneler som presenterat de här summorna för kommunen. Det finns möjligheter till statsbidrag motsvarande 30 procent av investeringen.

De högeffektiva panelerna kan krama ut mer energi ur varje kvadratmeter installerad solel, men å andra sidan blir investeringskostnaden högre. Bruttokostnaden för de högeffektiva panelerna beräknas till 2,1 miljoner kronor och för de "normala" till 1,4 miljoner. Det innebär efter statsbidrag 1,0 respektive 1,5 miljoner.

Den totala produktionen energi beräknas med de högeffektiva bli 154 000 kWh per år, och för de "normala" 98 000 kWh. Detta i sin tur innebär en motsvarande inkomst för kommunen på mellan 50 000 och 70 000 kronor per år för de effektivare och 30 000 till 40 000 för normala.

Driftsäkrare

Besparingen bygger på dels anändande av den producerade elen i den kommande räddningsstationen, dels försäljning av överskottsel tillbaka ut på nätet till elleverantören. Den matamatiska beräkningen i detta fallet, kompliceras något av att Kinda kommun har avtal för el med Eon och avtalet innebär en lägre kostnad än den normala ut till konsument.

Som det ser ut idag i kalkylerna blir därmed besparingen betydligt mindre än vad som normalt är fallet vid dylika beräkningar. Men trots detta ska investeringen utslagen på hela anläggningens livslängd betala igen sig till fullo.

Kommunen kan ändå räkna in vinster både vad gäller miljöpåverkan och vad gäller det PR-värde som investeringen innebär.

-Ja, och dessutom blir räddningsstationen mer driftsäker, eftersom vi vid ett elavbrott kan komplettera försörjningen från eget reservkraftverk, med solel.

Kindas mål i gällande energiplan innebär att den totala energiförbrukningen ska minska med 20 procent på tio år och samtidigt ska användandet av fossila bränslen minska med 60 procent. Tanken är dessutom att fram till 2020 ska andelen förnybar el inom hela den kommunala verksamheten öka till minst 60 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om