Över hundra personer bänkade sig i Rimforsa församlingsgård i torsdags kväll när Kinda kommun bjöd in till offentligt samråd om fördjupas översiktsplan för Rimforsa. Flera av de åtta som ingår i projektgruppen fanns på plats för att informera om planen son nu ligger och som fram till den 11 februari kan synpunkter lämnas in.
Från Metria AB deltog planarkitekterna Nicole Henriksdotter och Ida Hellman och från Kinda kommun deltog planarkitekt Susanna Wallström och landsbygdsutvecklare Ture Göransson.
Översiktsplanen talar om hur Kinda kommun anser att Rimforsa ska kunna utvecklas och hur dom kvaliteter som finns i samhället ska kunna stärkas.
– Bakgrunden till översiktsplanen är att det finns ett behov att revidera planen från 2011 och planen nu bygger på målbilden att Rimforsa med sitt gynnsamma läge har en stor potential att agera tillväxtmotor för Kinda kommun. Målet är att förbereda att förbereda för att Rimforsa ska kunna växa till 3 000 invånare, utveckla näringslivet och förstärka ortens kvaliteter, inledde Nicole Henriksdotter.
Planens upplägg innehåller flera delar, bland annat bostadsområden, verksamheter och rekreationsområden.
Planen pekar ut 17 områden för bostäder, både hyresrätter i centrum och villatomter i ytterkanterna. Bland verksamheterna finns framtida behov av skola och barnomsorg samt offentlig och kommersiell service. Inom rekreationsområdet visar planen utveckling av idrott- och friluftsliv.
– En viktig del är att utöka båtplatserna och hitta nya lägen för småbåtsbryggor, sa Nicole Henriksdotter.
David Wenhov (LPo) menade att åkermark inte ska användas till bostadsbyggande, utan här ska det odlas.
– Det finns skogsmark och annan mark som är lämpligare att bygga på.
Frågan kom upp hur mycket mark som kommunen äger och kan bygga på.
– Vi har i planen inte tagit hänsyn till vem som äger marken. Det är inte viktigt i det här läget, utan kommunen krattar manegen för de som vill bygga, sa Björn Hoflund (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
Christer Seegersten (M):
– Det finns en samstämmighet i planen över Rimforsa, tyvärr har inte LPO varit med.
Christina Nilsson (MP) gillade inte att det är inprickat hyresrätter mellan järnvägen och ICA.
– Det är dumt att planera in bostäder vid järnvägen. Det gör det omöjligt att expandera järnvägen och helt omöjligt för ett dubbelspår framöver.
– Vi är flera kommuner som samarbetar för en upprustning av Stångådalsbanan som skulle främja bostadsbygget utmed hela banan. Att vi ska få ett dubbelspår det behöver vi nog inte bekymra oss över. När det gäller odling så finns det åkermark man kan odla på i Björkfors-trakten och bygga på mark i Rimforsa, dit folk vill flytta, sa kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).
Vid Hallstad planeras bostadsbyggande i privat regi, vilket inte har tagits emot med öppna armar av boende i närheten.
– Är det markägare intill det här området som säger nej, ska man respektera detta, menade Sofia Fälth.
– Med respekt för er som bor där tycker jag inte att vis ka diskutera enskilda markägare, kontrade Hans Måhagen.
Rimforsa camping lades ner 2013 och frågan dök upp om det finns några planer för en ny camping.
– Det finns ingen camping med i planförslaget, sa Nicole Henriksdotter.
Hans Måhagen fyllde på med:
– Det är många som önskar en campingplats i Rimforsa men kommunen har ingen mark där en anläggning skulle passa in.
På före detta campingområdet står fortfarande en byggnad kvar, som dessutom saknar bygglov.
– När flyttas den?.
– Det är på gång med bygglov för att flytta den. Det bästa kanske hade varit att riva den från början, sa Björn Hoflund.
Varför ska folk flytta till Rimforsa, vad är det som drar, undrade någon.
– Det är en pendlingsort till Linköping och snart är 2+1-vägen klar och då går det fortare att ta sig till Linköping, sa Nicole Henriksdotter.
Vilka vill då bygga lägenheter i Rimforsa?
– Kindahus vill bygga två hus centralt i Rimforsa. man vill bygga ett vid skolan och man kan tänka sig bygga på Åsundavallen, sa Hans Måhagen.
David Wenhov ställde frågan varför inte kommunen köpte Kalvudden för att anlägga en campingplats på.
– Linköpings kommun sålde Kalvudden till en privatperson 1991 för 1,9 miljoner kronor som för något år sedan sålde till en annan privatperson och området är för litet för en campingplats, sa hans Måhagen.
Per-Anders Bönners avrundade kvällen med en uppmaning:
– Var rädda om och vårda den fina miljö vi har här i Rimforsa.
Fram till 11 februari kan man lämna in synpunkter på översiktsplanen som sedan kommer att ställas ut under våren och antas av kommunfullmäktige under hösten.