Sanering dröjer i Ydrefors

Ett drygt år efter avslöjandet om rekordhöga dioxinhalter i Ydrefors har ännu ingen sanering skett. Det har hakat upp sig på frågan hur stor andel Ydre kommun ska betala. Men nu ska kommunen och länsstyrelsen träffas för samtal.

Inte mycket minner i dag om verksamheten vid Ydrefors Träförädling. Men ungefär mitt i bilden stod karet där virket doppades och just där har höga halter dioxin uppmätts.

Inte mycket minner i dag om verksamheten vid Ydrefors Träförädling. Men ungefär mitt i bilden stod karet där virket doppades och just där har höga halter dioxin uppmätts.

Foto:

Kinda2007-09-25 06:31

Den 15 juni 2006 var mediauppbådet massivt i lilla Ydrefors. Då presenterades uppgifterna om att Sveriges högsta halt av dioxin någonsin uppmätts vid gamla Ydrefors Träförädling.
Redan dagen efter täcktes det värst förorenade området över med några lastbilslass jord. Men någon verklig sanering har ännu inte genomförts. Ärendet har gått i stå.

Vem ska betala?
Det handlar framför allt om vem som ska betala den kostsamma saneringen. Och om hur mycket den verkligen kommer att kosta.
I fjol talade Ydre kommun i ett första skede om minst 7,9 miljoner, men kanske uppåt tio miljoner.
Enligt Naturvårdsverkets praxis ska kommunen stå för tio procent av kostnaden och staten resten. Det vill säga bortåt en miljon för kommunen.

Vill inte ha procent
Det har dock inte Ydre velat acceptera utan bara beslutat om 100 000 kronor. Plus eget arbete till en ännu inte uträknad kostnad. Och där någonstans har ärendet stannat upp.
- Vi kan ju inte säga att vi ska betala fem eller tio procent när vi inte fått något pris, säger Ydres kommunalråd Inga Arnell Lindgren (c). Procent, det kan ju bli vad som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om