Satsning på återbruk smygstartar med böcker

Återbruk finns i dag i många kommuner. Nu hoppar även Kinda på tåget. Efter sommaren ska en insamlingscontainer på Adlerskog se till att minska svinnet.

Här ska Kindaborna kunna ge gamla prylar nytt liv vid Adleskogs avfallsanläggning. "Det är många som har frågat efter den här möjligheten", säger driftledare Tommy Johansson.

Här ska Kindaborna kunna ge gamla prylar nytt liv vid Adleskogs avfallsanläggning. "Det är många som har frågat efter den här möjligheten", säger driftledare Tommy Johansson.

Foto: Johan Rödin

Kinda2021-06-04 09:46

Mycket av det vi slänger som sopor skulle kunna återanvändas. Sedan Hjärta till hjärtas container togs bort för ett par år sedan har Kindabornas möjligheter att lämna in hela saker för återvinning vid Adlerskogs avfallsanläggning begränsats till en klädcontainer.

– Det slängs mycket hela saker. Det vill vi få bort men vi ligger lite efter på det området, säger Cathrine Andersson, som är utredningshandläggare på Kinda kommun och involverad i det kommunala återbruks-projektet.

Tommy Johansson är driftledare vid avfallsstationen. Enligt honom är det många besökare som frågar efter möjligheten att skänka i stället för att slänga.

Om samhällsbyggnadsnämnden godkänner investeringarna på totalt 55 000 kronor kommer den första containern att vara på plats vid Adlerskog i slutet av sommaren eller under tidig höst – redo för inlämnande av porslin, glas, leksaker, husgeråd och annat helt och rent.

– Men vi tar inte emot möbler. Det är för skrymmande, säger Tommy Johansson.

Det tänkta upplägget är att besökare ska kunna lämna saker i containern veckans alla dagar då anläggningen är öppen. 

Sedan blir det fritt fram att fynda enligt principen "självplock utan kostnad". För att undvika riv och slit ska "butiks-containern" ha begränsade öppettider så att personalen har chans att hålla koll.

– Vi har sagt att folk ska få komma hit på fredagar och hämta saker, säger Tommy Johansson.

Det pågår samtal inom kommunen om att eventuellt bemanna Återbruket med människor som i dag står utanför arbetsmarknaden. Men till att börja med är det Adlerskogs personal som är ansvarig.

I ett längre perspektiv är tanken att någon förening eller hjälporganisation tar över driften och kanske har försäljning i en annan lokal.

– Det är vår förhoppning. Det skulle ge även dem en möjlighet att tjäna lite pengar. Men vi drar igång det här nu, det är alltid lättare att lämna över en verksamhet som redan startat, säger Cathrine Andersson,

Men redan nästa vecka tjuvstartar Återbruks-projektet. I en bokhylla under tak på avfallsanläggningen ska den som vill rensa hyllorna från böcker kunna göra det samtidigt som den som är ute efter sommar-läsning till hängmattan ska kunna botanisera fritt där under de avfallsanläggningen öppettider.

– Det är ett enkelt sätt att börja som inte kostar något och kräver en liten insats från personalen, säger Cathrine Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!