Igår skickades skrivelsen iväg. I uppdrag av kommunstyrelsen i Kinda tog den tillförordnade kommunchefen, Tommy Johansson, pennan i handen för att diktera ett brev till Migrationsverket. Politikerna gav sig därmed in i kampen för att asylboendet på Liljeholmens folkhögskola ska få en fortsatt lycklig historia.
– Kommunstyrelsen vill lyfta fram Liljeholmens asylboende som ett gott exempel för integration. På boendet har det påbörjats en integrationsprocess som vi ser som ett positivt inslag i utvecklingen av vår bygd, skriver kommunchefen och fortsätter:
– De boende på Liljeholmen har välkomnats i Rimforsa och snabbt blivit en del av ett socialt sammanhang. Vi tycker att det är ledsamt att boendet läggs ner och ser gärna en fortsättning på det goda arbete som påbörjats.
Vatten över huvudet
Endast ett parti motsatte sig aktionen och tog därför avstånd från det beslut som togs vid kommunstyrelsens möte, nämligen sverigedemokraterna. De anser att kommunen, genom att höja sin röst, tar sig vatten över huvudet.
– Det är ingen kommunal fråga. Kommunen lägger sig inte i när andra aktörer i samhället förlorar sina avtal, så då tycker jag att det är väldigt lustigt att vi ska lägga oss i det här, säger partiets ordförande i Kinda Christian Nordin Olsson och fortsätter:
– Vi tycker inte att asylboendet borde vara kvar, då vi inte tror på det system som mottagandet bygger på idag.
Nordin Olsson berättar att partiet istället tror på en naturlig assimilering, där asylboenden inte är nödvändiga, utan där de nyanlända kommer in i samhället på samma sätt som man gjorde förr i tiden, och tar seden dit man kommer.
”Behövdes inte”
– Det är bara att titta tillbaka till när det system, som vi förespråkar, användes. Det har varit gällande i Sverige i alla tider, ända fram till mitten av 1970-talet. Då fanns inte en enda budgetpost i Sveriges statliga budget som rörde integration eller migration, nu är det däremot den enskilt största posten, säger Nordin Olsson och fortsätter:
– Tidigare behövdes inte de här medlen för att hantera frågan, trots det har vi en framgångssaga i Sverige där vi genom alla tider tagit emot människor, och då fanns inga asylboenden i landet, så då borde det inte behöva finnas några nu heller.
”Likheter”
Att bygga mottagandet av människor på integration och ett mångkulturellt samhälle är något partiet motsätter sig.
– Vi tror att ett starkt samhälle bygger man på likheter och inte olikheter, säger Christian Nordin Olsson.
Hon la förslaget
Den som la grund till kommunens skrivelse var kristdemokraternas Lena Käcker Johansson (KD). Med en helt annan åsikt tycker hon att en stängning av asylboendet på Liljeholmens folkhögskola skulle vara allt annat än positivt.
– Vi har sett att det gått så bra med integrationen vid boendet i Rimforsa. Det är en fördel att de nyanlända får bo på en plats där det finns samhällsservice och ideella krafter som har förmåga och möjlighet att sköta det på ett bra sätt, säger hon och fortsätter:
– Jag förstår att sverigedemokraterna inte vill arbeta för integration. De har inget intresse av att se att det går bra, utan allt ska vara dåligt. Samtidigt har jag hört företrädare från partiet som tycker att asylboendet är bra, så frågan är hur stort stöd Christian (Nordin Olsson) har från resten av partiet.