SD vill se utomhusrullatorer för att bryta isolering

Christina Nilsson (SD) vill utreda möjligheten för kommunen att kunna förskriva utomhusrullatorer som hjälpmedel. Nils-Gunnar Wenhov (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, tar nu frågan vidare till nämnden för utredning.

"Vi har kunnat läsa, i Corren bland annat, om att många människor inte får en utomhusrullator. Det gör att man kan bli socialt isolerad och det är väldigt allvarligt", säger Christina Nilsson (SD), som nu har skrivit en interpellation i ämnet.

"Vi har kunnat läsa, i Corren bland annat, om att många människor inte får en utomhusrullator. Det gör att man kan bli socialt isolerad och det är väldigt allvarligt", säger Christina Nilsson (SD), som nu har skrivit en interpellation i ämnet.

Foto:

Kinda2022-09-27 14:00

Utan en utomhusrullator kan man bli socialt isolerad och det är mycket allvarligt, menar Christina Nilsson (SD), som har skrivit en interpellation i ämnet.

– Ensamheten är redan svår i samhället. Vi har ett stort ensamhetsproblem och har man ingen utomhusrullator fast man behöver det så blir man ännu mer låst, säger hon.

undefined
Christina Nilsson (SD) menar att en utomhusrullator som hjälpmedel skulle ha en stor social och friskvårdande betydelse för människor som då kan röra sig i samhället utan rädsla för att falla. Dessutom menar hon att det skulle kunna vara en viktig känsla för välbefinnandet och integriteten att exempelvis kunna gå till affären och handla på egen hand.

Regioner och kommuner är i dag skyldiga att erbjuda hjälpmedel till de invånare som behöver det, men de bestämmer själva hur ansvaret fördelas och vilka avgifter som gäller. I Kinda förskrivs hjälpmedel, däribland inomhusrullatorer, av arbetsterapeuter och fysioterapeuter i hemsjukvården samt några sjuksköterskor. Utomhusrullatorer går dock inte att få förskrivna genom kommunen i dagsläget.

Den Kindainvånare som i dag önskar en utomhusrullator får själv bekosta det. En utomhusrullator kan enligt Nils-Gunnar Wenhov (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, kosta mellan 1 500 och 5 000 kronor.

Men, nu vill alltså Sverigedemokraterna utreda möjligheten att utomhusrullatorer ska kunna förskrivas av kommunen.

undefined
I interpellationen lyfter Christina Nilsson (SD) frågor kring ämnet utomhusrullatorer – bland annat vem som är föreskrivare av hjälpmedel i Kinda, hur förskrivningen av utomhusrullatorer ser ut i Kinda och vilka kostnader som skulle vara förenat med förskrivningen av utomhusrullatorer för kommunen.

– Jag vill veta mer om området innan jag ger mig på en motion, men jag ser att det finns ett stort behov. Man måste först ta reda på hur mycket pengar det handlar om hur stort intresset skulle vara, men jag tror att det är en viktig sak för invånarna, säger Christina Nilsson.

Vad skulle vara en rimlig summa för att du skulle kunna tänka dig att gå vidare med en motion?

– Jag vet faktiskt inte. Det där är något som jag måste fundera vidare på och jag måste prata med andra i min grupp.

Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet besvarades interpellationen av vård- och omsorgsnämndens ordförande, Nils-Gunnar Wenhov (L).

undefined
Nils-Gunnar Wenhov ser positivt på interpellationen om utomhusrullatorer. "Jag kommer att ta frågan vidare till nämnden", säger han.

– Jag har redan förberett ärendet i vår ordförandeberedning som vi hade dagen efter fullmäktige. Jag kommer att gå in med ett nämndinitiativ till vårt oktobermöte, om att vi ska utreda möjligheten – både hur många som är i behov av det och vad det skulle innebära kostnadsmässigt. Det kommer jag att lämna in formellt nu framöver, säger han.

Vad tycker du om interpellationen?

– Den är jättebra. Det är märkligt att det inte har skett något tidigare faktiskt. Att få använda sig av en rullator som är praktisk är viktigt för att kunna röra sig i samhället och känna delaktighet, fastslår Nils-Gunnar Wenhov (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!