Språket är det viktiga när utlandsfödda söker jobb

Att kunna prata svenska är ett krav på många arbeten. Samtidigt menar Shukri Mohamud, som jobbar på ett äldreboende, att jobbet i sig är en bra väg för att lära sig det svenska språket.

Att jobba på äldreboende är ett jobb som passar Shukri. "Man kan inte planera sina dagar utan allt kan hända. Jag tycker om de gamla så mycket. Annars hade jag inte varit kvar här."

Att jobba på äldreboende är ett jobb som passar Shukri. "Man kan inte planera sina dagar utan allt kan hända. Jag tycker om de gamla så mycket. Annars hade jag inte varit kvar här."

Foto: Märta Svensson

Kinda2023-08-16 18:00

Shukri Mohamud kom till Sverige från Kenya med sin familj när han var 10 år gammal. Hans första jobb var på ett äldreboende i Horn där han jobbade helger för att tjäna extrapengar. 

Var det svårt att få jobb?

– Jag sökte många jobb och ringde till företagen. Många gör så i Kinda för att få jobb. Jag skickade in cv men fick inget svar, då ringde jag in för att de ska höra att jag pratar bra svenska. 

Arbetsförmedlingen har statistik på att arbetslösheten bland utlandsfödda i Kinda kommun har sjunkit de senaste åren, något som Newsworthy har presenterat. 2020 låg arbetslösheten på 28,3 procent och i juni 2023 ligger den på 17,3 procent. Enligt Arbetsförmedlingen har Kinda den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan år 2010. 

Att fler utlandsfödda har fått arbete tror Shukri bland annat kan bero på inflationen de senaste åren. 

– Många vill ha jobb. Med inflationen kan man inte leva ett bra liv, och behöver jobb för att klara sig. Förr kunde de stanna hemma och inte jobba.

Shukri menar att en stor skillnad är att många av kvinnorna också har börjat att jobba. 

– Det är mer så nu att både männen och kvinnorna jobbar. Så var det inte för några år sedan. Båda behöver jobba för att få in pengar till familjen. 

Shurki berättar att många kommer till honom och ber honom att kolla på deras cv:n. Hans uppfattning är att omgivningen, som hans familj och vänner, vill jobba.

– Man känner sig utanför om man inte jobbar. Vissa ungdomar har bara spelat fotboll men nu vill de jobba. 

undefined
Att jobba på äldreboende är ett jobb som passar Shukri. "Man kan inte planera sina dagar utan allt kan hända. Jag tycker om de gamla så mycket. Annars hade jag inte varit kvar här."

Att de utlandsfödda börjar jobba tycker Shukri är viktigt, även om man inte kan prata så bra svenska.

– Jag har en vän som har bott här i tre år. Han fick praktik på Bergdala samtidigt som han lärde sig svenska. Han fick jobb där sen. Det borde fler testa, att ta in folk även om de inte kan så bra svenska, för många vill jobba. 

Shukri har flera exempel på hur viktigt det är att arbeta för att kunna lära sig svenska. 

– Flera kunde inte prata bra svenska innan de fick jobb, men de gjorde allt för att lära sig språket på jobbet. De lärde sig svenska för att de var tvungna att prata det. På SFI lär de sig språket men de träffar bara personer från samma land, på ett jobb tvingas de prata det svenska språket.

Kan man svenska är det lätt att få jobb enligt Shukri. Det är det som är nyckeln till låg arbetslöshet. 

– Det spelar ingen roll hur du ser ut så länge du pratar bra svenska.

Ibland behöver Shukri översätta för nya kollegor vad som ska göras. 

– Folk blir lätt sura om personen inte kan svenska och ber mig att översätta. Jag ser inga problem med det. Folk är inte dumma, de försöker sitt bästa. 

Han ser en enkel lösning på problemet. Det finns folk i Kisa som vill ha jobb och det finns ett äldreboende som behöver folk. 

– Man kan snacka ihop sig, ha praktik ett tag och gör man bra ifrån sig kan man få stanna.

undefined
Bra kollegor är avgörande enligt Shukri. "Jag har fantastiska kollegor på min avdelning."

Har du någon gång stött på problem som kan kopplas till att du inte är född i Sverige?

– Ja, på ett ställe tyckte de inte om min hudfärg. En gång gjorde vi fika och jag frågade om jag kunde få min smörgås med ost i stället för skinka. Men det fick jag inte. 

Shukri är troende muslim och äter inte fläskkött. Det hade kollegan svårt att acceptera. 

– Hon sa att nu är du i Sverige och här äter man skinka. Jag trodde att hon skojade först men hon var helt seriös. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!