Sista bussen till Tidersrum?

Gymnasieeleverna Linda Larsson och Erica Sundeborn pendlar 15 mil varje dag. De åker sex på morgonen och är hemma sex på kvällen. Ändå har det fungerat så länge bussen har gått. Men i sommar läggs busslinjen Kisa-Österbymo ner. Räkna med protester när kommunfullmäktige har sammanträde i Tidersrum i kväll.

Snart går sista bussen för Tidersrumstjejerna Linda Larsson och Erica Sundeborn. Då blir det ännu svårare att pendla än det redan är.

Snart går sista bussen för Tidersrumstjejerna Linda Larsson och Erica Sundeborn. Då blir det ännu svårare att pendla än det redan är.

Foto:

Kinda2004-04-26 06:43

Det är fredag eftermiddag på Kisa resecentrum. Bussarna kommer och går. Klockan 17.20 avgår buss 632 mot Österbymo. Just den här dagen är det sju passagerare. En äldre dam ska hälsa på bekanta i Tidersrum, en arbetspendlare ska hem till Ydre och resten är ungdomar, troligtvis på väg hem efter skolan.
Två av ungdomarna är Linda Larsson och Erica Sundeborn, två Tidersrumstjejer som pendlar varje dag till gymnasieskolor i Linköping. Linda går första året på samhäll på Folkungaskolan och Erica andra året på hotell- och restaurang på Anders Ljungstedts Gymnasium.

15 mil om dagen
För båda innebär det att de pendlar cirka 15 mil om dagen. Och långa dagar blir det. Linda, som bor i Salvarp, tre kilometer söder om Tidersrums kyrka, berättar:
- Jag går upp vid fem varje morgon och tar bussen klockan sex från Tidersrum. Sen är jag i Kisa 20 över sex och får vänta i 25 minuter på tåget. Jag är i Linköping kvart i åtta och sen går jag eller tar bussen till skolan. Jag brukar vara där fem i åtta och skolan börjar tio över åtta.

Hemma vid sex
Hemresan är samma procedur. Fast ibland får hon ta bussen och då tar det ännu längre tid. Hon är hemma vid sex-tiden på kvällen och sen är det ridning, läxläsning och sova som gäller. Fördelen med att pendla är möjligen att hon får en del läxor gjorda på tåget.
Hur det ska bli när bussen försvinner vet hon inte riktigt.
- Jag kan ju inte ta mig hem själv. Pappa jobbar ju borta, i Stockholm, Norrköping, Kalmar och andra platser. Mamma jobbar i Kisa men hon börjar klockan åtta. Om hon ska skjutsa mig så får hon ju vänta en timme i Kisa.

Sökte till Eksjö
Erica Sundeborn bor i Ekeknoga, nästan på gränsen till Ydre. Hon sökte faktiskt till gymnasieskolan i Eksjö först, det hade varit både närmare och bättre kommunikationer dit. Men hon kom inte in där så det fick bli Linköping.
Nu har Erica ungefär lika långa dagar som Linda. Och mamma, Gunilla Jonsson, är bekymrad inför nästa år.
- Vi får ju skjutsa henne eller också får hon flytta. Just nu går det ju eftersom jag är arbetslös men om jag får jobb så vet vi ju inte. Min man kör skogsmaskin åt Ydrehållet och åker hemifrån vid fem-tiden så han kan ju inte skjutsa.

Fler pendlare
Dessutom ska lillebror Simon också börja gymnasiet i höst och behöver kunna pendla även om det inte är klart var han ska gå. Lillasyster Ida går i Kisa och hör till dem som Kinda kommun nu måste ordna skolskjuts åt när bussen försvinner.
I dag är det åtminstone sex gymnasieelever från Kinda som använder buss 632, fast alla pendlar inte dagligen som Linda och Erica. Nästa år börjar ytterligare två Tidersrumselever gymnasiet men ingen slutar.

Kinda sa nej
Det var i höstas som Landstinget i Östergötland fattade beslut om nedläggning av linje 632. Bakgrunden var landstingets usla ekonomi som också inneburit sjukhusneddragningar på flera platser i länet.

"Räknar kortsiktigt"
Det skulle dock vara möjligt att driva linjen vidare om Kinda och Ydre varit beredda att skjuta till cirka 315 000 kronor var. Det sa Ydre ja till medan Kinda sa nej och hänvisade till sin dåliga ekonomi.
Eva Larsson, mor till Linda, hör till dem som tycker att kommunen borde skjuta till pengar.
- Jag tycker de räknar så kortsiktigt. De sparar kanske 200 000, men vad förlorar de på att folk flyttar härifrån? Hit har ju faktiskt folk flyttat ut på sistone.
Ericas far, Göran Sundeborn, är också besviken.
- Det är ju som om de vill att landsbygden ska avfolkas. Här är ju barnen beroende av bussen. Det spökar ju till det riktigt för oss.
I kväll, måndag, hålls kommunfullmäktiges sammanträde i Föreningshuset i Tidersrum. Räkna med att flera Tidersrumsbor kommer att finnas på plats och att bussfrågan kommer upp på ett eller annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om