Situationen är på väg att stabiliseras

-Vi börjar definitivt se ljuset i tunneln. I Österbymo har vi fått en varaktig stabilitet och i Kisa är det på god väg. Den som säger så är Mahsa Pourheidari, ny verksamhetschef på vårdcentralerna i Kisa och Österbymo, sedan den 1 september. -Och arbetet med att se över lokalsituationen i Kisa, antingen renoveringen eller flytt, har påbörjats med förberedande möten. Just efter årsskiftet startas en förstudie.

Foto:

Kinda2017-12-06 08:00

Det är en försiktigt optimistisk Mahsa Pourheidari som redogör för läget inom vården i de södra länsdelarna. När det gäller vårdcentralen i Österbymo har den "alltid" - ja, åtminstone under en väldigt lång tid, varit förknippad med bemanningsbrister.

-Där är läget väldigt ljust. Alla vakanser har tillsatts och ytterligare en ny rutinerad sjuksköterska börjar i februari nästa år. Och vad bättre är, de lösningar vi har i Österbymo tror och hoppes jag blir varaktiga. Det har varit en bra rekryteringsprocess, där sköterskor själva sökt sig till oss.

Hon berättar vidare att det är två fasta läkare i Österbymo.

Tänka i team

I Kisa är verkligheten något bistrare även om situationen ändå är på väg åt rätt håll. Mahsa Pourheidari berättar att en ordentlig kartläggning resulterat i förändrade rutiner.

-Vi försöker komma ifrån brandkårsutryckningarna, men jobbar fortfarande inte med längre perspektiv än vecka för vecka. Jag tror ändå det resulterar i en större trygghet och bättre trivsel.

Pourheidari har sedan hon tillträdde som verksamhetschef sett över varför anställda slutar och vad som är orsaken till att det varit svårt att rekrytera.

-Jag tror vi skulle vinna mycket att tänka mer team. Enskilda ska ine behöva ha eget ansvar i samband med sjukdomar, tillfälliga vakanser och liknande. Ingen ska ensam behöva dra hela lasset, det kan vara en orsak till att anställda slutat.

Telejour

Hon berättar att situationen är bra i Kisa, men ännu inte helt idealisk. Av den anledningen ska ytterligare sex personer anställas, varav fem sjuksköterskor. Det ska satsas på en helhetslösning.

På läkarsidan har det blivit bättre mycket tack vare sexmånaderslösningar. I nuläget är läkaren Mustafa Douglah kontrakterad fram till slutet av juni.

-Han är väldigt uppskattad av både personal och patienter. Och istället för veckolösningar på denna sida, har vi nu sexmånadersavtal.

Telefonjouren har vid sina sämsta tillfällen legat på 50-60 procent tillgänglighet. Nu ligegr den på mellan 80 och 90 procent. Utöver detta är en ST-läkare föräldraledig men återkommer i tjänst i februari.

Under ett tak

Beträffande lokalerna, Danbomsgården, i Kisa så är det ett bekymmer enligt Mahsa Pourheidari. Inte nog med att de är svårjobbade, med alltför stora ytor och långa korridorer - de bidrar även till att rekryteringsprocessen försvåras.

-Det krävs en genomgripande renovering, eller helt enkelt en flytt. Men vi visar i alla fall såväl mot vår egen personal, som utåt Kinda kommun och alla patienter, att det sker en satsning i Kisa.

Hon gör ingen hemlighet av att helt nya lokaler vore den bästa lösningen. Hon eftersträvar närhet mellan kollegor, och gärna med "allt" under ett tak.

-Jag tänker på alla våra samverkanspartners, som kommunen med hemsjukvården, folktandvården, apoteket som kanske startas, BVC, familjecentralen, psykiatriska avdelningen med mera.

-Det skulle vara väldigt bra för Kinda kommun, och väldigt bra för oss. Jag vet inte om en renovering kan skapa sådana resurser och ett sådant flöde.

Primärvårdscentrum

Det har externt även diskuterats en förändring av samarbetet mellan vårdcentralerna i Kisa och i Österbymo. Många för fram att det är bättre att såväl Kisa som Österbymo samarbetar med varsin vårdcentral i Linköping, än sinsemellan, eftersom problemen är likartade på båda platser.

-Där håller jag inte alls. Vi måste ha en kontinuitet för medarbetare och för patienter. Det komemr att bli väldigt bra i framtiden, när det nyss inrättade Primärvårdscentrum i Linköping, komemr igång som det är tänkt.

-Då ska en bas av personal snabbt kunna utgå till de platser där det finns behov, exempelvis vid sjukdomar och ledigheter, eller vid vakanser. Primärvårdscentrum har just startat, men där finns potential till något väldigt bra.

Alf Wesik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om