Sjölagring aktuellt även i Åtvidaberg

Även Viresjösågen utanför Åtvidaberg har tankar på att lagra timmer i sjön; planer som dock inte kommit lika långt som i Kinda. I Boxholm och Ydre finns just nu inga planer på sjölagring.

Så här såg det när Kindasågen provlade timmer i Kisasjön härom veckan. Det kan bli aktuellt även i Åtvidaberg; i så fall i Övre Virken. Foto: Lars-Göran Bexell

Så här såg det när Kindasågen provlade timmer i Kisasjön härom veckan. Det kan bli aktuellt även i Åtvidaberg; i så fall i Övre Virken. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2005-02-15 07:29

Planerna på att lagra timmer i Kisasjön är just nu en minst sagt het fråga i Kinda. Lite mindre hett verkar det vara i Åtvidaberg men även där finns funderingar på sjölagring.
Baro Wood AB, med cirka 50 anställda, driver sågen i Viresjö väster om Åtvidabergs tätort. Företaget har lämnat in en anmälan till Åtvidabergs kommun om lagring av 300 000 kubikmeter timmer i Övre Virken.

Inget beslut
Men om planerna verkligen blir av återstår att se, berättar Baro Woods vd Patrik Lingårdh.
- Vi har förberett att det kan bli så men vi har inte tagit något formellt beslut. Det finns en del frågetecken liknande dem vid Kindasågen när det gäller miljöeffekterna. Vi har än så länge inte gått ut och informerat grannar och andra berörda.

Behöver lagra
Annars är situationen på många sätt densamma som för Kindasågen, menar Lingårdh.
- Grundinställningen är densamma: vi behöver möjlighet att lagra stora mängder om vi får fram stora mängder.
Men fortfarande råder osäkerhet om man hinner få fram stora mängder, menar Lingårdh.
- Det virket måste börja komma in snart. Det finns ingen anledning att sjölagra virke som kommer in framme i maj-juni och som redan börjat blåna. Får vi in det efter maj så är det troligen redan skadat.

Billigare i sjön
På sågens ordinarie lagringsplats räknar Lingårdh med att man kan lagra 15 000-17 000 kubikmeter. Dessutom finns en gammal "flygplansraka" i närheten som skulle kunna rymma 10 000 kubik. Men då måste man dra vatten dit och det blir dyrt.
- Som vi ser det är ju sjölagring att föredra. Det drar minst kostnader initialt.
Kan det bli aktuellt att hjälpa Södra med lagring?
- Vi har ju kontakt med Södra och diskuterar hur vi kan hjälpa varandra, till exempel med lagring. Vi har erbjudit alla våra större partners samarbete.

Sneglar på Kindasågen
Tillsynsmyndighet för Viresjösågen är Åtvidabergs kommun, till skillnad från till exempel Kindasågen där det är länsstyrelsen. På kommunen bekräftar miljöskyddsinspektör Klas Skytt att man fått en anmälan om lagring.
- Sen har vi ställt krav på kompletteringar för att ta reda på miljökonsekvenserna, ungefär som i Kisa. Vi har förstås sneglat på de krav länsstyrelsen ställt på Kindasågen.

Ren sjö
Övre Virken är en ren och fin sjö; det är både Skytt och Lindgårdh överens om. Men just renheten kan användas som argument både för och mot en lagring. Och Skytt är tveksam till lagring.
- Vi vill ju helst inte att de lägger i sjön utan på land. Men vi får se hur det blir.
Även i Ydre kommun har det pratats om planer på sjölagring. Men när vi frågar miljö- och hälsoskyddsinspektör Göran Kugelberg så visar det sig vara just prat.
- Jag vet att det pratats om det men vi har inte fått in någon ansökan.
Pratet har handlat om sjölagring i Östra Lägern där det en gång i tiden lagrades virke vid sågen i Forsnäs. Men någon formell förfrågan finns alltså inte.
Inte heller i Boxholm är det aktuellt med sjölagring. Sågverket, Boxholm Timber AB med 85 anställda, har helt enkelt ingen närliggande sjö att lagra i. Man räknar med att fylla upp sin ordinarie lagringskapacitet på 20 000 kubikmeter och sen får man förlita sig på leverenser, berättar vd Kjell Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om