Sjukgymnastik, men bara under kontorstid

Det var en övning som inte uppskattades av brukarna på vårdcentralens gym i Kisa. Nämligen att starkt begränsa öppettiderna så att nyttjande av gymmet på icke kontorstid omöjliggörs.
– För mig är träningen på gymet på vårdcentralen helt avgörande för att kunna må så bra att jag kan jobba.

Närsjukvården i centrala Östergötland som Rörelse och hälsa tillhör, menar att de inte har någon skyldighet att tillhandahålla träning efter avslutad sjukvårdande behandling. Det är bara en "bonus", som här på Kisa Vårdcentral.

Närsjukvården i centrala Östergötland som Rörelse och hälsa tillhör, menar att de inte har någon skyldighet att tillhandahålla träning efter avslutad sjukvårdande behandling. Det är bara en "bonus", som här på Kisa Vårdcentral.

Foto:

Kinda2016-12-01 12:00

Den som säger så är Anna S Johansson i Kisa som har resurserna vid vårdcentralens gym att tacka för mycket.

Hon råkade ut för en allvarlig trafikolycka men har till stor del tack vare den medicinska expertisen klarat av att återkomma till en förhållandevis normal vardag.

Anna S Johansson och många andra i Kisaregionen är mycket irriterade på att vårdcentralens gym, som sorterar under Regionens avdelning Rörelse och Hälsa, har fått försämrade öppettider. Och nu håller stängt på tider när många av de som nu klagar, kan träna och rehabiliteras.

Lång rehabilitering

Istället hänvisas patienter till det privata gymet i Kisa, som i och för sig har utomordentlig kapacitet, liksom förutsättningar. Men som ändå inte passar vissa grupper av människor med specifika önskemål och krav på medicinsk expertis i närhet av sin träningslokal.

– Utan den hjälp som sjukgymnasterna och fysioterapeuterna förmedlat mig på landstingsgymet, hade min återgång till ett mer normalt liv och ett normalt arbete förmodligen varit helt omöjlig.

Anna S Johansson har tillsammans med ett flertal andra användare av landstingsgymet reagerat negativt på de förändringar som genomförts vid anläggningen. Tidigare var lokalerna öppna två dagar i veckan till klockan 18 och det har gjort att arbeten på vanlig arbetstid har kunnat fortgå parallellt med att rehabilitering och träning skötts under sakkunnig medicinsk ledning.

Det är väl känt att personer med olika fysiska problem, det kan vara utslitna eller ej fungerande leder, artros, reumatisk värk, slitna höftleder, broskproblem i axlar, ryggont och liknande – mycket ofta måste träna under inte bara lång tid för att kunna komma tillbaka till ett smärtfritt och normalt liv. Utan under mycket, mycket lång tid.

Det är också väl känt att denna långa tid snabbt blir ännu längre om övningarna sker på felaktigt vis, i förhållande till skadan.

– Men det är ändå så att mycket av träningen från tid till annan kan ske utan nämnvärd insats från personalen, säger Maggan Roth, en av alla personer som drabbas av de minskade öppettiderna. Det är ändå vetskapen om att det finns sakkunnig personal i närheten, som gör att man når framsteg.

– Utan den här träningen med sakkunnig medicinsk styrning och övervakning, skulle inte heller jag kunna sköta ett normalt jobb, fortsätter hon. Men jag har ändå en lång träningsperiod framför mig.

Sämre öppettider

De båda Kindaborna har liksom många andra som regelbundet tränade under kvällstid på gymet på vårdcentralen, av företrädare för Regionen, blivit hänvisade till de privata gym som finns i Kisa och Rimforsa.

– Men det kommer andra saker in i bilden som gör att det inte är riktigt samma sak, säger Maggan Roth. Det är givetvis ingen som helst kritik mot de privata alternativen, men för oss patienter är det inte samma sak att träna på ett privat gym och på vårdcentralens gym. Livet har verkligen blivit svårare för oss.

Tidigare var gymmet på vårdcentralen öppet kvällstid till klockan 18 två kvällar i veckan. När det företogs en justering av öppettiderna så handlade det inte om en liten förändring. De nya öppettiderna är betydligt mer svårtillgängliga, 8 till 15.45 måndag till torsdag och 8 till 12 på fredagar.

En stor skara kommunbor drabbades omedelbart. Några har flyttat sin träning till ett privat gym och funnit sig till rätta med de förutsättningarna, men för andra passar det alternativet inte alls.

– Att det är dyrare på privata gym spelar ingen roll, men det blir ju väldigt kostsamt om man ska göra som ansvariga råder oss, nämligen köpa träningskort på det privata gymmet för de dagar man måste träna kvällstid, och dessutom köpa ett ytterligare träningskort på Regionens gym för de dagar man kan träna dagtid.

Såväl Anna S Johansson och Maggan Roth säger med eftertryck att rörelse och hälsa har ett samhällsansvar.

De menar att det bord gå att hitta en alternativ lösning, exempelvis att kravet på dubbelbemanning klaras med hjälp av insats från vårdcentralens personal vid vissa tider.

Som en bonus

Såväl Anna S Johansson som Maggan Roth säger att det skulle fungera fint om bara vårdcentralens gym vore öppet åtminstone en dag i veckan till klockan 17, eller helst 17.30. Alternativt varje dag till kl 16 istället för 15.45.

De har även kontaktat ansvariga på Rörelse och Hälsa på Region Östergötland.

– Vårt rehabiliteringsuppdrag har sin utgångspunkt i patientverksamhet och inte i friskvårdsträning, svarar enhetschef Annica Insulander i ett brev till de klagande.

Avdelningen Rörelse och Hälsa ingår i Närsjukvården centrala Östergötland. Insulander förklarar noga skillnaden mellan rehabilitering och friskvård:

”Leverantören skall förmedla och betona vikten av att patienten efter avslutade insatser själv ansvarar för uppehållande träning. Sådan träning är att betrakta som friskvård och omfattas inte av detta uppdrag”.

Annica Insulander tillägger att träningen på gymet på Kisa vårdcentral ska ses som extrahjälp.

– Vi har erbjudit fortsatt träning i våra lokaler efter avslutade sjukvårdande behandlingar eftersom vi är måna om att skapa bra rehabilitering på sikt.

Hon fortsätter:

– Det innebär att friskvårdsträningen som vi erbjuder i Rörelse och Hälsas gym på Kisa VC mer kan ses som en ”bonus” och inte något som egentligen ingår i vårt uppdrag från Region Östergötland.

Ingen bonus

Anna S Johansson och Maggan Roth. Och alla andra som drabbas, är inte översvallande nöjda med den typen av förklaring. De pekar bland annat på att utdelande av ”bonusar” skiljer mellan olika orter inom regionens alla hörn.

– Jag är patient på Rörelse och Hälsa, jag är hänvisad till sjukgymnast via remiss, jag utnyttjar ingen ”bonus” och reagerar starkt på detta ordval, avslutar Johansson.

– För min del är det absolut nödvändigt med denna träning för att kunna sköta mitt vanliga jobb. Jag har möjligheten att kunna anpassa mina arbetstider efter sjukgymnastikens öppettider men hur många har det?

– Tänk om de minskade öppettiderna leder till att patienter inte kan träna så mycket som de behöver för att kunna jobba, vilket ansvar har rörelse och hälsa för det?

Ett alternativ vore förstås om Regionen skulle se till att terapeuter fanns tillgängliga på det privata gymmet under vissa tider, men det skulle förmodligen bli dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om