Familjen Engvall – Malin, maken Ralf och småttingarna Albin och Sonja – bor på landet i Valla utanför Rimforsa. Den här dagen är sagolikt vacker med solen skimrande i den rimfrostklädda hagmarken intill huset. Malin gillar utomhusyoga, klär sig varmt och tar med sig yogamattan ut.
– Jag bestämde mig för att testa yoga för tio år sedan. Av en slump blev det kundaliniyoga och jag fastnade direkt. Hela tiden har jag haft en längtan efter att få lära ut denna fantastiska teknik för både sinne, kropp och själ, säger Malin Engvall.
Hon är utbildad sjuksköterska, men säger att det aldrig varit hennes drömyrke. Till slut tröttnade hon på stressen i jobbet.
– Debatten om hur stressigt sköterskejobbet är stämmer helt och hållet. Dessutom tror jag att man kan göra så mycket mer. Jag vill jobba med hälsovård i stället för sjukvård. Det blir mycket ”quick fix” inom vården. Exempelvis ges mediciner vid förhöjt blodtryck. Kolla över livsstilen i stället! Det finns mycket man kan göra utan att stoppa i sig tabletter, säger Malin.
Under föräldraledigheten för 1,5 år sedan startade hon enskilda firman Malins yoga och i somras sade hon upp sig från heltidsjobbet som sjuksköterska. Tre kvällar i veckan kör hon yogapass i Kättilstad församlingshem samt i motionshallen vid Kindagård i Kisa med totalt 50-talet deltagare. Hon jobbar dessutom kvar på timmar inom hemsjukvården i Kinda, motsvarande en 30-procentig tjänst.
– Det är en lagom nivå. Jag och min man har fått till ett bra upplägg tillsammans, så att både familjeliv och ekonomi fungerar.
Makarna har nyligen bildat gemensamt aktiebolag, Engvall & Engvall AB, där Malins yoga är ena delen och Ralfs verksamhet som IT-konsult den andra.
– Jag blir inte rik på yogan, men jag känner att det ger mig mycket mer att jobba så här. Jag har det i mig att hjälpa andra att må bättre. Förhoppningsvis hjälper det yogadeltagarna, som är från 20-årsåldern till en bit över 70.
Kundaliniyogan som Malin utövar kommer ursprungligen från Indien, en mer än tusenårig tradition.
– Vi behöver yogan i västvärlden, med tanke på all den stress vi har. Vi behöver komma tillbaka till oss själva.
Kundaliniyoga kallas också för medvetenhetens yoga. Malin beskriver den som väldigt dynamisk. Man gör en rörelse – vilar – och sedan en ny rörelse och så vidare.
– Man tränar nervsystemet och kroppen på att snabbt komma upp i arbete och snabbt gå ner i vila. Med hjälp av andningstekniken kommer man ner i vila. Det behöver vi i dagens samhälle.