Rimaster AB, med huvudkontor i Rimforsa, har alltid legat i framkant på det ena eller andra sättet. När det grundades år 1982 så var det med en sann entreprenör vid rodret, Per Carlsson, som fortfarande sitter kvar i ledningen som styrelseordförande.
Från början handlade det mycket om mekaniska produkter av skiftande slag. Företaget växte i takt med att nya idéer föddes och växte till sig. Bland annat var Carlsson långt före sin tid i och med att han satsade på att hyra ut kvalificera personal, till företag som hade behov kortvarig eller längre arbetskraftsförstärkning.
Efterhand skjutsades Rimaster med i telekomvågen och Ericsson blev en allt större och viktigare kund. Lite för stor och dominant, skulle det senare visa sig.
I början av detta sekel blev det plötsligt upptagetton allt oftare hos Ericsson. Krisen drabbade även underleverantörer, som Rimaster.
Och på Rimforsaföretaget blev det särskilt illa eftersom Ericsson var en så dominant kund.
Etablering i Kina
Men Per Carlsson lät sig inte nedslås av detta och fortsatte sin vana trogen med nya planer och nya idéer. Nu uppbackad av Jan-Olof Andersson i ledningsgruppen.
Det blev istället en satsning på elsystem, framför allt maskiner och specialfordon av olika slag. Blickarna vändes samtidigt ut över Europa, för att nå ut till en större marknad. År 2008 anställdes nuvarande VD Tomas Stålnert.
- Men jag kände Carlsson redan sedan tidigare eftersom jag jobbat på Ericsson och haft nära kontakt med Rimaster. I mitt bagage rymdes även stor erfarenhet av internationellt arbete och jag hade bland annat jobbat och bott i Kina i sju år.
Det blev också en etablering i Kina under Stålnerts första år på Rimaster. Bland annat för att nå samarbetenoch följa med våra kunders utveckling i det expansiva Kina och dessutom nå mer konkurrenskraftig produktion.
I Sverige ökades kapaciteten i och med att Rimaster förvärvade ElectroSystem Gruppen i Söderhamn.
Komplett leverantör
Verksamheten har vuxit med etableringar i Frankrike, Polen, Belgien och Tyskland.
- Vi ser oss nu ha en mycket komplett organisation och vi har stadiga och säkra marknader att växa på, fortsätter Tomas Stålnert. Jag kan bara nämna Tyskland som exempel, där marknaden är 13 gånger så stor som Sverige, men där vi endast levererar 20 procent av vad vi gör till den svenska marknaden.
På samtliga marknader ska det finans säljare med en mycket hög teknisk kunskap, för att kunna tala till kunderna på ett initierat vis. Samma sak med språket, alla säljare och tekniker ska behärska det inhemska spåret.
Det är inte så att Rimaster idag säger nej till ytterligare expansion runt om i världen, men fokus ligger på att vidareutveckla marknaden i de länder där företaget har egna anläggningar.
- Vi ser oss som en komplett leverantör av varor och tjänster.
Kortare stillestånd
Rimasters affärsidé kännetecknas av den ständiga strategin; High mix low volume. Vilket i klartext innebär massor av samarbete och ordrar, men till mindre kunder.
Lite populärförnumstigt kan man säga att Rimaster tjänar som utvecklingsavdelning för kunder som inte har ekonomiska möjligheter eller personella resurser att själva sköta denna viktiga del av sin verksamhet.
- Och vi på vår kant antingen jobbar på direkta order från kunderna, där de specificerar vad de är ute efter, eller också jobbar vi framkant och föreslår olika former av lösningar. Allt detta arbete sker i mycket nära samarbete med våra kunder, och i allra största förtroende.
Att Rimaster sedan har en palett av produkter där de ligger i absolut framkant är ju en ytterligare bonus. Det gäller bland annat produkten riFuse, som är en typ av elcentral, som inte löser ut på samma mekaniska vis som konventionella säkringar.
- Det är en egen patenterad produkt som gör att stillestånden minskar, krav på kabelarea och felsökning minskar. Det är särskilt användbart i de allra tuffaste miljöer, där stillastående produktion, även om det är för mycket korta stunder, kostar mycket pengar.
På Rimaster brukar det heta att ju tuffare miljö, ju skitigare, dammigare, mer frätande och skakigare miljö – desto bättre är det för affärerna.
Vårda samarbeten
Parallellt med detta erbjuder Rimaster smarta hytter, kallade riCab eller AgriCab, till en rad företag som dels har förhållandevis små serier, dels har behov av de elsystem som Rimaster tagit fram. Allt är dessutom smart förpackad i en form som kan jämföras med moduluppbyggnad. Pedalställ är exempelvis enkelt utbytbara, utan att det påverkar hytten, likaså instrumentpaneler, säten och liknande.
- Det gör att mycket är standardiserat. Det har vi nytta av vid inköpen, trots att det ibland är små serier, så kan inköpen samordnas. Det är oerhört viktigt att kunna göra alla inköp konkurrenskraftiga.
Han kan notera snabbare cykler inom industrin. Det kommer allt snabbare krav på uppdateringar av maskiner, nya specifikationer och liknande. Det ökar också kraven på outsourcing, på företag som Rimaster, att leverera och vårda sina samarbeten.
- De köper i allt större utsträckning hela systemlösningar.
All time high
Tomas Stålnert har just kommit hem från ytterligare en resa i Kina. Den resulterade i nya viktiga order som dessutom är glädjande av ytterligare ett skäl.
- Ja, kunden är inhemsk och har alltså en kinesiska huvudägare. Det kan bära verkligt långt i framtiden. Allt är signerat och klart och det betyder mycket för oss. De väljer oss bland annat för vår uttalade strategi på High mix low volume.
Rimaster har huvudkontor i Rimforsa. Antalet anställda globalt sett börjar närma sig 800. Cirka 175 av dessa finns på de tre anläggningarna i Sverige, varav 110 i Rimforsa och 20 i Horn.
- Omsättningen kommer att nå all time high och närma sig 500 miljoner innevarande år, säger Tomas Stålnert. Vi har fortfarande målsättningen att nå en omsättning på en miljard senast år 2022.
I framtiden kommer arbetet med olika styrskåp att utvecklas och bli ett allt viktigare område för Rimaster AB i Rimforsa.