Skeptiska till föräldraförslag i Ydre

Föräldrar i Asby och Rydsnäs har en rad besparingsförslag för att rädda skolorna. Men det finns många skeptiska röster till förslagen.

Kinda2008-11-11 07:41

Skolorna i Asby och Rydsnäs skulle läggas ner nästa läsår. I varje fall enligt ett första budgetförslag.
Men när föräldragrupper presenterade egna besparingsförslag så beslöt kommunen att skjuta på beslutet och ta in en konsult för att titta på förslagen.

Skeptiska röster
Vad han/hon kommmer fram till blir klart först i vår. Men de som hittills yttrat sig har varit skeptiska till flera delar av sparförslagen.
Det gäller till exempel skolledningen i Ydre (Svante Sigurdsson, Carl-Peter Nyström, Susanne Lindström och Rolf Lindahl).

"Osäkerhetsfaktor"
De påpekar att Asbyförslaget om klassmormor/morfar kan vara ett gott inslag. Men "frivilligheten i sig är en osäkerhetsfaktor, varför inslaget har en begränsad ekonomisk effekt".
Neddragningen av vaktmästeriet till 20 procent per skola är man också frågande till.
Förslaget från Rydsnäs att slå ihop ettan med förskoleklass sågar man av flera skäl. Det handlar om olika skolformer och personal med olika behörigheter.
Enligt skolledningen har Skolverket "tidigare påpekat dessa förhållanden i kommuner som önskat pröva".

"Inte rimligt"
Man tror inte heller på Rydsnäs förslag om besparingar på barnomsorg. Speciellt som efterfrågan på barnomsorg ökar och cirka hälften är blöjbarn.
"Vår bedömning är att föräldraförslaget inte är rimligt utifrån ett kvalitets- och arbetsmiljöperspektiv", skriver skolledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om