Skidanläggningarna omsatte 1,5 miljarder

Det var en mild och snöfattig vinter i fjol, särskilt i de södra delarna av landet. Trots det lyckades såväl Isaberg söder om Jönköping och Tolvmannabacken i Kisa, öka sina skidåkardagar. Från 85 000 säsongen 2015/2016 till 92 000 säsongen 2016/2017 i Isaberg Mountain Resort. I Kisa, i Tolvmannabacken var ökningen än större, procentuellt sett, från 19 500 till 27 500 under samma perioder.

Hela skidbranschen i Sverige noterade en ökning i antal skidåkardagar förra säsongen. Och rent procentuellt sticker Tolvmannabacken i Kisa ut med en än större ökning. Foto: Julian Svallin

Hela skidbranschen i Sverige noterade en ökning i antal skidåkardagar förra säsongen. Och rent procentuellt sticker Tolvmannabacken i Kisa ut med en än större ökning. Foto: Julian Svallin

Foto:

Kinda2018-01-30 14:00

Det är SLAO, Svenska skidanläggningars organisation som i sin branschrapport för säsongen 2016 till 2017, redovisar rekordsiffror. Försäljningen drog in nära 1,5 miljarder kronor. Det är som vanligt Skistar som toppar statistiken under de flesta kategorier.

- Men vi har under flera år sett en fin utveckling även utanför fjällvärlden. Anläggningar som ligger i och närmare tätorterna är väldigt viktiga för framtiden, säger Titti Rodling, vd på branschorganisationen SLAO.

Investeringar

Det är Siren som gjort en sammanfattning av året som gått. Ökningen under året var 2,2 procent och det totala antalet skidåkardagar uppgick till 9,2 miljoner. En skidåkardag, är detsamma som ett sålt liftkort för en dags åkning.

Skistars anläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen står för cirka 40 procent av alla skidåkardagar. Men det är där den stora ökningen noteras.

Den skedde istället i Kläppen och Stöten liksom vid Kungsberget utanför Sandviken.

- Det är exempel på anläggningar som investerat i bland annat nya nedfarter, liftar och boenden. Det gav helt klart en skjuts framåt, säger Titti Rodling.

Sparad snö

I statistiken för säsongen kan vi även se stora ökningar i såväl Isaberg och vid Tolvmannabacken. På båda platserna har det satsats på effektiva och säkra snösystem, som ett resultat av klimat- och säsongsförändringar.

Vi har tidigare redovisat försöken med att spara snö från en säsong till nästa. Det har även skett i Kisa, och trots dålig natursnötillgång kunder Tolvmannabacken öppna rekordtidigt denna säsong - och har hållit öppet sedan dess.

Det handlar även om att få ned de fossila utsläppen i utbyte mot en förnyelsebar energiförbrukning, säger Titti Rodling.

Vid en jämförelse för innevarande säsong, öppnade Tolvmannabacken långt innan grannanläggningar som Yxbacken i Norrköping, Valbacken i Ingatorp, Dackestupet i Virserum och Asbybacken i Asby.

I de norra delarna av landet har dock snötillgången varit god denna säsong och det bädda för ytterligare en bra säsong, om vi ser till branschen i stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om