Skillnader i företagens lönsamhet

Det går en tydlig skiljelinje vid landskapsgränsen mellan Småland och Östergötland. Medan den lönsamhetsbarometer som LRF nyligen tagit fram pekar på minussiffror på Östergötland, är det uppåt i Småland.

Östergötland hamnar i den absoluta botten med minus 1,6 procentenheter lönsamhetsutvecklingen. Foto: Winfried Rothermel

Östergötland hamnar i den absoluta botten med minus 1,6 procentenheter lönsamhetsutvecklingen. Foto: Winfried Rothermel

Foto:

Kinda2016-10-26 15:00

Barometern baseras på 3 131 svenska småföretags faktiska månadsbokslut för helår 2015 och första halvåret 2016. Lönsamhetsmåttet i rapporten är resultatet före avskrivningar genom omsättningen och sker helt enkelt genom att resultaten för de olika tidsperioderna jämförs.

I det stora hela pekar barometern på en blygsam lönsamhetsförbättring på 0,2 procentenheter. Förklaringen till att företagen lyckats behålla en skaplig utveckling är att omkostnader och utgifter har parerats med hjälp av förbättrade marginaler på sålda varor och tjänster.

Småföretagen i regionen Gästrikland & Hälsingland ser, trots en liten nedgång, ut att gå mot den högsta genomsnittliga lönsamheten i landet under 2016. Prognosen visar på en lönsamhet motsvarande 22,8 procent av intäkterna. Förklaringen till den goda lönsamheten i regionen är det starka bruttoresultatet på 72,6 procent enligt prognosen för 2016.

Detta är en förbättring med 1,2 procentenheter jämfört med föregående år och kan jämföras med ett riksgenomsnitt på 66,2 procent.

Siffror för året

Bakom Gästrikland & Hälsingland har småföretagen i regionen Småland och Öland seglat upp som de näst mest lönsamma.

Enligt prognosen för 2016 kommer småföretagen i den regionen att öka lönsamheten med 1,8 procentenheter till 20,4 procent av intäkterna. Även här förklaras en stor del av lönsamhetsförbättringen med ett starkt bruttoresultat.

Smålands- och Ölandsföretagen har också något lägre personalkostnader än riksgenomsnittet, 27,3 procent jämfört med 28,3 procent.

När det gäller Västergötland och Östergötland så minskar lönsamheten med knappt två procentenheter, från 17,5 till drygt 16 procent.

Om vi ser till den prognostiserade lönsamhetsutvecklingen för hela 2016 så fortsätter det att gå skapligt bra för Småland och Öland med plus 1,8 procentenheter.

Medan Västergötland och Östergötland hamnar i absolut botten med minus 1,6 procentenheter.

Mer digitalisering

För att försöka förbättra resultaten är råden att se över de nya rapporteringsregler som stegvis kommer att införas till och med den 1 juli 2018.

Vidare är rådet att se över möjligheten att använda sig av nedsättningen av arbetsgivaravgiften, gällande den först anställde medarbetaren. Nedsättningen är tillfällig och gäller till utgången av 2021.

Eftersom samhället digitaliseras i snabb takt och antalet program som erbjuds för administrativ hjälp borde småföretagarna kunna klara dessa sysslor billigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om