Skissar på färre höga chefer i Kinda

Det pågår ett arbete i Kinda kommun för att förnya organisationen inom såväl den politiska paletten, som på tjänstemannasidan. -Vi hoppas kunna fatta beslut under höstens lopp, säger Hans Måhagen, (S), kommunstyrelsens ordförande. Tågordningen blir sådan att vi efter semestrarna kommer att diskutera förslag och fatta beslut om den politiska organisationen.

Hans Måhagen (S), Kommunstyrelsens ordförande. Foto: Dennis Petersson

Hans Måhagen (S), Kommunstyrelsens ordförande. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kinda2017-06-10 11:35

Det är ännu inte bestämt om huruvuda förslagen ska gå ut till alla politiska partier för en remissomgång, eller om förslaget ska tas fram av ledningsgruppen som består förutom av Hans Måhagen, Björn Hoflund (M) och oppositionsledaren Lars Karlsson (L).

-Vi har dessutom en referensgrupp som vi har möjlighet att konsultera i ärendet, säger Hans Måhagen.

Frigöras tid

Han vill ännu inte berätta vilka förändringar som kan införas, men låter hälsa att "det kan bli stora förändringar".

Motivet för omorganisationen var att det upplevts som en kommunens upplägg kan bli effektivare. Måhagen nämner som exempel att det idag finns MBR, alltså Miljö-, bygg och räddningsnämnden, Utvecklingsavdelningen och teknik och drift, som jobbar till stora delar inom samma område.

-Och idag med tre chefer. Där tror vi att det finns samordningsvinster att göra. En annan anledning är att minska rena driftsärenden som hanteras av kommunstyrelsen.

Hans Måhagen vill, och det har även framförts av kommunrevisionen vid flera tillfällen, att kommunstyrelsen ska frigöras mer tid att jobba med övergripande och strategiska ärenden.

Större kommun

Skulle du vilja säga att organisationen som den ser ut idag, egentligen passar en större kommun bättre?

-Nej, det går inte att säga rent av, för vi har inte tänkt minska på personalen. Men vi vill ha till ett bättre samarbete.

Det handlar om att bättre tydliggöra ansvarsfördelningar och hitta former för en bättre kvalitet.

-Vi är överens om i alla partier att det hela ska göras. Det jobbigaste kan bli att komma överens om vilka nämnder som ska vara kvar, och hur många ledamöter det ska vara i dessa.

Jaha återigen, skulle du vilja säga att organisationen som den ser ut idag, egentligen passar en större kommun bättre?

-Ja, så är det. Det är alldeles för många politiker i vissa nämnder. Den organisationen är till för en större kommun, förklarar Hans Måhagen. Det är nio ledamöter i BUN, nio i socialnämnden och nio i kommunstyrelsen. Med ersättare kan det vara nära 20 politiker i exempelvis socialnämnden.

Kommunchef Rosie-Marie Fors har tjänstemannaansvar för planeringsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om