Gårdagens exkursion var den fjärde för året och är en dag som handlar om hur skogs- och markanvändningen har sett ut och ändrats under 300 år. Det är på Christer Segerstéens Hamra Gård i skogarna utanför Rimforsa som det Skogshistoriska Sällskapet i Östergötland anordnat en träff.
– Det är bra att det finns så entusiastiska människor, det har varit en högklassig medverkan, säger ordförande för föreningen Hans-Jöran Hildingsson.
Uppgift
Sällskapet jobbar för att väcka intresse för skogens historia, hur den har sett ut och påverkat omgivningarna. De har medlemmar från hela Sverige.
– Det är en trevlig dag, den ger ett annat perspektiv. Annars skulle man bara blåsa förbi med bilen utan att veta någonting om vad som finns, säger Anita Geis från Vretstorp, Närke.
Dagen är starkt förankrad i skogarna kring Hamra och Christer Segerstéen delger besökarna traktens historia.
Därefter blev det en historisk rundtur till fots i det omkringliggande eklandskapet som Segerstéens anfäder anlade.
Stjätte generationen
Det hela började med att fältprosten Anders Peter Segerstéen år 1827 köpte Hamra Gård och sedan dess har gården och markerna förvaltats av den Segerstéenska släkten, idag är det sjätte generationen som styr.
Vilket har resulterat i ett naturreservat och bevarandet av en flora som även lockar forskare från universitet att studera.
Bilresa
Schemat för dagen utlovade även vidare betraktelse av den östgötska naturen.
Det blev en bilresa genom eklandskapet i Stångåns dalgång och mat på Storgården Kurs och Konferens. Resan fortsatte sedan till den gamla bondbyn Hitthem.
Dagen avslutades vid Nämndemansberget där professor emeritus Lars Kardell presenterar sin forskning kring skogen i Kisa.