"Skolan i Kinda är ett föredöme"

Skolan i Kinda får bra betyg. Mer kompetensutveckling, entreprenöriellt lärande och allt tidigare insatser i grundskolan ska höja kvalitén ytterligare. Så gick tongångarna när Kindamoderaterna arrangerade en temakväll med fokus på framtidens skola.

Ett 50-tal personer kom till Värgårdsskolan för att lyssna på Betty Malmberg, Carolina Glenning, Lotta Engdahl, Johannes Kullered och Agneta Gatel. Per Carlsson var moderator.

Ett 50-tal personer kom till Värgårdsskolan för att lyssna på Betty Malmberg, Carolina Glenning, Lotta Engdahl, Johannes Kullered och Agneta Gatel. Per Carlsson var moderator.

Foto:

Kinda2014-04-12 04:05


Det var i måndags kväll som ett 50-tal personer kom till Värgårdsskolan i Kisa får att diskutera skolan och dess framtid. Kvällens panel bestod av Agneta Gatel, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, Johannes Kullered, rektor på Värgårn, Lotta Engdahl, kvalitetssamordnare, Carolina Glenning, journalist, och Betty Malmberg (M), ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

Kompetensutveckling
Alla tycktes vara överens om att Kinda kommun har en bra skola. Något som också bekräftas av SKL:s senaste skolranking som presenterades i veckan. Kinda ligger på plats 65 av landets 290 kommuner. I Östergötland är det bara Ydre (plats 53) som ligger bättre till.
De senaste åren har Kinda varit bäst i länet på att få behöriga elever till gymnasiet.
- Över 90 procent av eleverna som slutat årskurs 9 på Värgårdsskolan har kunnat söka till gymnasiet. Överlag är det en positiv känsla på skolan. Ombyggnationen betyder massor för oss, sa Johannes Kullered i samband med moderaternas temakväll.
- De senaste åren har vi satsat mycket på kompetensutveckling bland lärarna, vilket har gett resultat. Det är även viktigt med det entreprenöriella lärandet som ska genomsyra hela skolverksamheten, sa Agneta Gatel.
Riksdagspolitikern Betty Malmberg var imponerad:
- Kinda är ett föredöme. Så här bra ser det inte ut överallt.

Stort betygsgap
Men allt är inte positivt på Värgårdsskolan. Tjejerna har betydligt bättre betyg än killarna.
- Det är en trend i hela Sverige att betygsgapet ökar, men hos oss är trenden ännu starkare. Det är en svår nöt att knäcka. Det har tillsatts en arbetsgrupp som tittar på det här problemet, sa Johannes Kullered.
Lotta Engdahl - som jobbar med kvalitetsfrågor inom framför allt förskolan - poängterade vikten av kompetensutveckling.
- Om vi tittar på förskolan har de flesta lärarna gått en 7,5 poängskurs i aktionsforskning. Och det har gett resultat.
Diskussionsledaren Per Carlsson - som äger Rimaster och är ordförande i Företagarna - lyfte fram det allt bättre samarbetsklimatet mellan skolan och näringslivet.
- Ibland har det varit tufft, men på sistone har det börjat hända grejer. Det känns som att vi är på gång, bland annat är Kindamässan ett bra initiativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om