Skolkökens framtid utreds

Vart ska skolmaten tillagas? Det är en fråga som nu politikerna ska ta ställning till. Ett alternativ är att satsa 13 miljoner kronor på ett nytt tillagningskök på Värgårdsskolan.

Kinda2013-10-12 04:06

Sedan många år tillbaka finns det ett tillagningskök på Bäckskolan i Kisa. Varje skoldag lagas det omkring 1 250 portioner mat som sedan körs ut till de övriga skolorna och förskolorna i kommunen.
Ks på måndag
För tillfället genomför Kinda kommun en storköksutredning där just skolmaten är i fokus.
Ska det även i framtiden finnas ett tillagningskök på Bäckskolan? Eller ska maten istället lagas på nya Värgårdsskolan?
Det är frågor som nu politikerna ska ta ställning till. På måndag kommer ärendet upp i kommunstyrelsen.

Behöver renoveras
Politikernas arbetsmaterial består av en rapport som Fredrik Wirf och Göran Ederö på WSP Management har tagit fram. Under sommaren/hösten har de undersökt vad det är för status på skolköken, hur framtidens behov ser ut och vad de olika alternativen kostar.
I rapporten står det att det nuvarande tillagningsköket på Bäckskolan har en "mycket bra och fungerande verksamhet". Men köket behöver renoveras.
- Lokalen har brister i ytskikten och då framför allt golv och undertak med tillhörande kåpor. Massagolvet har stora sprickor som troligen kommer från underliggande sprickor i bjälklaget. Panelundertak i disk och flera andra ställen är rostangripna.
På det stora hela är maskinutrustningen på Bäckskolan okej, enligt rapporten. Men det finns undantag. Bland annat måste två stekbord bytas ut, varav ett omgående.
Vad gäller Värgårdsskolan är behovet av ett nytt kök stort, oavsett om skolan ska ha ett tillagningskök eller "bara" fungera som mottagningskök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om