Det var i samband med det senaste samanträdet som nämndledamöterna fick en genomgång av den ekonomiska situationen. Det är nu utfallet för tertial två, som föreligger och det ser således fortsatt ljust ut.
-Det är ekonomiavdelningen som tillsammans med förvaltningsledningen som gjort en sammanställning. Utfallet efter tertial två är ackumulerat 2,1 miljoner plus och en prognos för helåret pekar på cirka 350 000 kronor i plus.
Strategisk extralön
De svåraste utmaningarna för barn- och utbildningsnämnden är inför framtiden specificerat fyra till antalet. Det är ökade lokalkostnader för förskolan, som ett resultat av ökat antal barn.
Det är vad man skulle kunna karakterisera som ett positivt problem för kommunen i stort, men ett praktiskt problem för nämnden.
Vidare finns det ett mer akut problem i att hitta ersättningslokaler för verksamheten med femåringar, på grund av att renoveringsarbetet med Bäckskolan dragit över tidsplaneringen.
Den tredje utmaningen hittar vi i kontot för lärarlöner. Det har blivit en ökad konkurrenssituation kommuner emellan, behöriga lärare är hårdvaluta för tillfället, och kommunerna har bjudit över varandra i försök att locka dem över gränsen.
-Men vi angriper frågan i ett mer övergripande perspektiv, säger Björn Hoflund. Det är givetvis viktigt med lönenivåerna, men det är helhetsbilden som vi bedömer vara ännu viktigare.
Han pekar på hela arbetssituationen för lärarna i Kinda. Att ledarskapet fungerar bra, liksom medinflytande, personalen i stort, rektorer och liknande.
-Det är viktigt inte minst gentemot de långvarigt trogna lärare, som annars skulle bli lidande i jämförelse med de lärare som ställer olika arbetsgivare mot varandra.
Han framhåller dessutom att det finns resurser även i Kinda kommun för mer individuella löner. Det finns ett konto med en miljon som används för "strategiska lönesatsningar. Pengarna handhas av förhandlingsdelegationen inom kommunstyrelsen, och kan användas där särskilda löneförstärkningar är motiverade.
Strategiska pengar har använts bland annat till socialsekreterare, men även till vissa lärare.
Svår balansgång
Den fjärde utmaningen är ökat behov av elevassistenter och studiehandledare. Men Björn Hoflund säger att situationen är under full kontroll såväl när det gäller dessa yrkeskategorier, som lärare i stort.
-Jag har mycket stort förtroende för såväl förvaltningsledningen, med ny chef i Eva Holm, som alla våra rektorer. De gör ett mycket bra jobb.
Han är väl medveten om att det föreligger ett fall av tvist när det gäller behovet av särskilt stöd för en elev. Där föräldrar och skolledningen tycker olika.
-Det är fullt naturligt att det förekommer sådana tvister. Men vi ska alla veta att rektorerna har ett svårt jobb att såväl sköta arbetsgivaransvaret, som direktas kontakter med elever och föräldrar. De ska givetvis bevilja stödinsatser, men endast om de faller inom de lagar och regler vi har att rätta oss efter.
-Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig även i den pågående tvisten, som även beskrivits i denna tidning. Men jag är medveten om den svåra balansgången, som rektorerna har att klara av.