Skräckfylld natt i Leanders Lanthandel

Carina Leander vaknade och såg tjuven genom fönstret utanför sin affär. Hon och sambon kontrollerade affären och gick och lade sig igen. Då kom tjuvarna tillbaka och bröt sig in. - Först vart man ju mest förbannad, säger Carina Leander. Men i dag är jag livrädd och känner mig precis skakis. Man vet ju inte vad som hänt om vi kommit ner och de varit kvar i affären.

Nu blir det larm i affären! Carina Leander vill inte uppleva en skräckfylld natt till.

Nu blir det larm i affären! Carina Leander vill inte uppleva en skräckfylld natt till.

Foto:

Kinda2005-01-08 05:12

De båda lanthandlarna i Brokind och Björkfors utsattes för inbrott natten mot fredag. I båda affärerna stals mest tobaksvaror och det var ingen större förstörelse. Inget ovanligt med det; men det iskalla sätt som inbrottet i Björkfors utfördes på för nästan tanken till en Hitchcock-film.
Carina Leander, ägare till Leanders Lanthandel, berättar:
- Vid halv tre vaknade jag av att det smällde på ett konstigt sätt. Det blåste ju så jag tänkte att det är väl väggflaggorna utanpå affären som låter. Men jag tyckte ändå inte riktigt att det lät så och gick upp för att titta. Då står det en kille mellan gasolskåpet och väggen till magasinet på andra sidan vägen. Då tänkte jag: nu måste jag ta det lugnt...

Stickad mörk mössa
Det var en kille med stickad, mörk mössa, en halvlång, troligen blå, täckjacka och jeans. När Carina tittade ut såg han upp mot henne så hon är säker på att han måste ha sett henne i fönstret.
Carina väckte sin sambo Roger Andersson och de tittade gemensamt ut genom fönstren på övervåningen utan att se något. Sen gick de tillsammans ner i affären.
- Det var obehagligt. Men vi tittade runt utan att se något. Sen tände vi ljuset och tittade ordentligt överallt, bakom alla hyllor, och kände på dörrarna. Sen gick vi och lade oss igen. Roger somnade men jag låg vaken en timme för jag tyckte fortfarande att jag hörde konstiga ljud ibland och gick upp och tittade genom fönstret. Men jag såg inget och tänkte att det var väl de där flaggorna i alla fall. Och det kunde ju bara vara någon som gått förbi.
Vid sex-tiden kom Carinas mor, Monica Leander som också bor i huset, ner i affären. Hon hade sovit under natten. Men nu upptäckte hon att tobakshyllan var tom och att persiennen för butiksdörren var uppe. Hon släppte ner den och fortsatte leta runt. Hon upptäckte att snuset i snuskylen saknades och tänkte att Carina kanske lagt ut det i den stora kylen på lagret. Men där var också snuset borta.

Något galet
Då förstod hon att något var galet och gick upp till Carina och Roger. Tillsammans gick de ner för att undersöka affären. Nu upptäckte de att hela rutan till butiksdörren var borta. Tjuvarna hade försiktigt lossat på listerna och burit ut rutan. Den låg på gräsmattan på en granntomt, sprucken på mitten men i övrigt hel.
Det visade sig att tjuvarna stulit tobak, cigaretter, snus, ett 30-tal vanliga läsk och Carinas mobiltelefon. Däremot hade de lämnat öl och apoteksvaror och inte heller försökt bryta upp kassaskåpet.
Ett mindre kassaskrin hade de tagit med sig men slängt det i diket ovanför affären när de upptäckte att det var tomt. Troligen hade de bilen stående åt det hållet; att de var två utgår Carina från.
Dagen efter har glasmästaren satt i en ny ruta och allt går sin gilla gång. Men Carina Leander känner oro och otrygghet.
- Jag vet inte om jag kan sova i natt. Men nu ska det komma upp ett larm fort som attan så det inte händer igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om