Skrämd ko gick ner sig i kärr

Den ko som gick ner sig i ett kärr på onsdagskvällen tros ha blivit skrämd av åskovädret.

Efter insatsen fick räddningstjänstens och brandvärnets mannar tvätta bort illaluktande lera.

Efter insatsen fick räddningstjänstens och brandvärnets mannar tvätta bort illaluktande lera.

Foto: Per Svensson Borrud PellesPhoto

KINDA2019-08-29 11:38

Under onsdagen drog ett häftigt åskoväder över Kinda. Vid 20.00-tiden larmades räddningstjänsten i Kisa och brandvärnet i Björkfors till en djurräddning mellan Kisa och Åtvidaberg. Det var en dräktig ko på 600 kilo som hade gått ner sig i ett kärr.

– Det mesta talar för att kon blivit skrämd av åska och blixtar och sprungit iväg och gått ner sig i kärret, säger räddningschef Thomas Blixt.

Det var djurägaren som upptäckte kon under senare delen av kvällen och då syntes bara huvudet och lite av ryggen.

– Djurägaren försökte själv att rädda kon, men insåg att det var omöjligt, då det var väldigt dyigt och mjukt vid kärret, säger Thomas Blixt.

Räddningstjänsten hade svårt att köra fram sina fordon sista biten fram till kärret och fick istället ta en fyrhjuling samt en traktor till hjälp.

– Vi jobbade intensivt med att få runt lyftband runt kon, vilket var svårt då även våra mannar hade svårt i lervällingen som var på platsen. Vi var tvungna att gå försiktigt fram då kon var dräktig och ska kalva om någon månad, säger Thomas Blixt.

Under ett par timmars tid försökte man på olika sätt att få upp den fyra år gamla kon.

– Vi provade olika lösningar med bland annat traktorlastare, fyrhjuling med vinch, taljor och brandslangar, säger Thomas Blixt.

Under tiden som djurägaren hämtade en balgrip till traktorlastaren för att komma närmare kon så att hon kunde lyftas upp, så lyckades räddningstjänsten dra upp kon.

– Det blev en lyckad insats och kon klarade äventyret och mådde bra, då hon stod i hagen bredvid kärret och var lerig så stor hon var, säger Thomas Blixt.

Räddningstjänstens personal var även de nöjda med insatsen och fick ägna en bra stund åt att tvätta bort den illaluktande leran från kläder, armar, ben och ansikte.

Räddningstyrkorna kunde lämna platsen vid 22.30-tiden.

Räddningstjänsten fick kämpa i ett par timmar för att få upp den dräktiga kon.
Räddningstjänsten fick kämpa i ett par timmar för att få upp den dräktiga kon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!