Slutet för en 33 år lång epok: "Känns vemodigt"

Efter 33 år är det över, en epok i Kisa går i graven. Allhamraskolan lyckas inte locka elever som söker till utbildningarna och konsekvensen blir nu nedläggning.
-Klart att det känns vemodigt, säger Björn Hoflund (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men vi har gjort allt vad som står i vår makt för att försöka vända trenden med allt färre sökande år efter år, och nu noll förstahandsval till hösten.

Ulf JOhansson (S), Björn Hoflund (M), förvaltningschef Eva Holm och David Venholm (LpO). Foto: Alf Wesik

Ulf JOhansson (S), Björn Hoflund (M), förvaltningschef Eva Holm och David Venholm (LpO). Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-03-23 16:21

Vi kunde redan i onsdagens tidning berätta om det ödesmättade beslutet som skolpolitikerna stod inför. Det är barn- och utbildningsförvaltningen som har undersökt de praktiska och ekonomiska konsekvenserna av att det Industritekniska programmet med tillhörande introduktionsprogram ej lockar några sökanden.

-Besparingen blir redan kommande läsår en miljon kronor, och sedan om det nu blir så mellan två och tre miljoner per år, när lokalerna sålts och de löpande kostnaderna upphör.

Hög kostnad

Det är förvaltningschefen Eva Holm som beskriver konsekvenserna. Hon säger att beslutet är tråkigt att behöva ta, men att det samtidigt inte kommer att påverka allt för många, allt för mycket.

-När det gäller elever, så är vi ju skyldiga att erbjuda de elever som har en pågående utbildning möjlighet att fullfölja den, men det kan ske genom att vi erbjuder platser inom ramen för det samverkansavtal vi har med andra småkommuner i Östergötland, samt med Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Hon förklarar dock att av de tre elever som kan komma ifråga, har två av dem redan aviserat att de ändå hade för avsikt att göra ett byte av utbildning. När det gäller personalen så löses det genom att yrkeslärarna får andra uppgifter, eftersom det finns behov av dem och andra lärare hade ändå visstidsanställningar.

Elevkostnaden för en snarlik utbildning i Linköping ligger på 140 000 kronor per läsår och elev. Med dagens antal elever ligger kostnaden i Kisa på 340 000 per läsår redan idag, och över en halv miljon om det inte tillkommer fler elever till hösten.

Vad är det som skiljer?

-Det är inte så att utbildningen på något sätt är sämre i Kisa än i Linköping. Vi har endast goda erfarenheter av den, utbildningen är erkänt bra, säger nämndens vice ordförande Ulf Johansson (S). Det är helt enkelt kommunens kostnader för lokalerna och för inventarierna, utslaget per elev.

-Om vi jämför oss med en liknande utbildning i Linköoping så ligger den antingen på en fristående skola eller på Anders Ljungstedts gymnasium så är det inte den enda utbildningen de bedriver, fyller Eva Holm i. De får en fast programersättning från utbildningsförvaltningen, den ser lite olika ut mellan programmen, men för att få totalekonomin bra, så måste alla program vara igång. Vi har ett program, där det dessutom är få elever.

Konstgjord andning

Den fasta kostnaden för driften av Allhamra inklusive avskrivning av inventarier, ligger på 1,3 miljoner kronor per år.

Björn Hoflund berättar att den här utvecklingen varit på gång länge.

-Vi har jobbat från nämndens sida för att marknadsföra utbildning, lägga upp utbildningen tillsammans med industriföretagen här på orten, vi har bra lärare, vi har bra undervisning och kan i samarbete med företagen erbjuda praktikplatser och sommarjobb, men det har inte räckt, säger Björn Hoflund.

Han säger att det i själva verket handlat om konstgjord andning på Allhamraskolan i flera år. Bland annat i form av den arbetsmarknadsutbildning som bedrivits sedan 2012. Det investerades för sent som ett år sedan i en ny fleroperations fräsmaskin med CNC-styrning.

-Men vi vill inte ge upp hoppet fullständigt, säger David Venhov (LpO), och därför har vi inte tagit slutgiltigt beslut om framtiden. Vi är överens om nedläggningen nu, men om vi kanske hittar någon ny form, med elever inom industri, bygg, hantverk vård etcetera, som med bara några få per område ändå blir en helhet tillsammans, så kanske vi kan dra igång en gymnasieutbildning igen.

-Kanske i Allhamraskolan, eller någon annanstans. Kanske som en lärlingsutbilding och i vissa delar i samarbete med Linköping, eller Vimmerby.

Beslutet är fattat i full enighet och alla uttrycker en sorg över att skolan nu ska upphöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om