Smörgåstårtan blev till nattmacka

Det var hög klass på argumentationen i Kinda kommunfullmäktige senast. Men framför allt låg. -Vi får hoppas ni får fortsätta vara i opposition, sade Hans Måhagen (S), med tydlig adress minoriteten. -Det där var ett slag under bältet, sa oppositionsrådet Lars Karlsson (L). -Måhagen gnäller på att vi opponerar oss. Det beror ju bara på att ni gör ett uselt arbete, sa Pierre Ländell (LpO).

Foto:

Kinda2017-12-19 23:00

Det blev något av principernas afton när det som på förhand såg ut som ett snabbt avklarat fullmäktigemöte drog ut på tiden så till den milda grad, att den sedvanliga smörgåstårtan efter sista mötet för året, per automatik förvandlades till nattmacka.

Redan i samband med den första diskussionsfrågan stod det klart att oppositionen snackat ihop sig för att markera revir. Med ledamöter frånvarande på "rätta platser" krävdes endast elva röster för att vinna en votering om återremiss enligt de så kallade minoritetsreglerna.

Allhamra

Första frågan gällde försäljningen av Allhamraskolan. Frågan har stötts och blötts i kommunen vid ett flertal tillfällen och trots att kommunen gjort flera olika försök att få till stånd en fortsättning av industrigymnasieutbildningen i skolan, så har det saknats elever.

-Det är samma sak för industriutbildningar, runt om i landet, sade Björn Hoflund (M), tillika ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Oppositionen tyckte ändå det fanns oklarheter i underlaget för beslut, nämligen till vilket konto eventuellt överskott vid försäljning av inventarier, skulle tillfalla.

-Jobb skapas där utbildningen finns, sade Anders Lind (V), och pekade bland annat på näringslivsrankingen där Kinda kommun fallit placeringar.

-Om vi hade fått ett bättre underlag att ta ställning, hade vi inte behövt begära återremiss, förklarade Pontus Wessman (MP).

-Det där är ju rena tramset från er sida, kontrade Hans Måhagen.

-Hur vi än försöker finns det inget annat alternativ, än att begära återremiss, fyllde Lars Karlsson i. Vi måste ta ett beslut vi känner oss trygga med.

-Märkligt att ni inte står för det beslut ni var med och fattade i kommunstyrelsen, sade Björn Hoflund. Vi är besvikna.

Det blev siffrorna 18 för avgörande under kvällen mot 14 för återremiss, vilket med minoritetskravet på en tredjedel av rösterna, innebar att ärendet nu återremitteras.

Laga mat-motion

Det blev ungefär samma diskussion när det gäller motionen om laga-mat-garantin.

-Det är ju ett skrattretande underlag ni presterat. Ni har krafsat ihop lite siffror utan att veta om ni utrett frågan, eller inte, sade Lars Karlsson.

-Vi tänker inte utreda en fråga som är omöjlig att införa. Vi har inte råd. Det skulle öka behovet av arbetskraft inom hemtjänsten med 900 arbetstimmar per månad, sade Roger Rydström (S), ordförande i socialnämnden.

-Det här är en bra motion, som kan öka livskvaliteten för många. Jag är inte beredd att avslå den förrän den är ordentligt utredd, sade Pierre Ländell (LpO). Det är märkligt, Rydström, ju mer du säger, desto mer visar det hur dåligt insatt du är.

-Det vi inte tänker införa, lägger vi inte pengar på att utreda, sade hans Måhagen.

-Detta får ju ett löjets skimmer, vi yrkar återremiss, sade Pierre Ländell.

I voteringen blev det 18 för avgörande under kvällen, 11 för återremiss och tre som avstod. Det blev med andra ord åter återremiss av ett ärende.

Förhalas

Sedan fortsatte det på samma vis när det gäller utredande av husdjur inom äldreomsorgen. Det blev återremiss även på SD-motionen.

Sammanfattningsvis blev det långdragna och stundtals mycket heta diskussioner, men få konkreta beslut. När samtliga dessa frågor är behandlade igen går det inte att på nytt begära återremiss, utan då är det skarp omröstning som gäller och krav på majoritet.

Men det blir först om en månad, ett par veckor in i februari. Det innebär ändå att försäljningen av Allhamrafastigheten förhalas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om