"Smuggelöl" säljs till ungdomar i Kinda

Langare som säljer "smuggelöl" från Tyskland. Vuxna som köper ut på Systembolaget. Eller folköl från en affär som inte är så noga med leg. Det är inte jättesvårt att få tag i alkohol inför skolavslutningen. Till syvende och sist handlar det om vuxenansvar menar Monica Charléz och Lars-Jonney Jonsson.

Monica Charléz och Lars-Jonney Jonsson pekar båda på det stora föräldraansvaret när det gäller tillgång till alkohol inför skolavslutningen.

Monica Charléz och Lars-Jonney Jonsson pekar båda på det stora föräldraansvaret när det gäller tillgång till alkohol inför skolavslutningen.

Foto:

Kinda2009-06-10 06:23


På torsdag slutar skolorna i Kinda. En klassisk tid för ungdomsfylleri även om det blivit bättre sen det infördes drogfria avslutningsfester. I år på Valö för årskurs sex-åtta och i Kisa Folkets hus för niorna.
- Jag skulle nog påstå att det varit lugnare de senaste åren än tidigare, säger Per Lundström, "general" för Kindas nattvandrare.
Nattvandrarna kommer att vara ute på fredag och lördag kväll, både i Kisa och Rimforsa.

Kindabor säljer öl
Men en helt nykter avslutning tror nog ingen på. Inte heller Monica Charléz, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Kinda, eller närpolischef Lars-Jonney Jonsson.
De är väl medvetna om att ungdomar kan få tag i alkohol i Kinda. Bland annat från personer som köper hem stora mängder öl från Tyskland och har "systembolag" hemma i garaget.
- Jag fick ett samtal senast i förra veckan om att vi inte gör tillräckligt mot dem som säljer. Det kan jag hålla med om. Men vi måste ha allmänheten med oss, säger Jonsson.

Spanade på langare
Han berättar att Polisen gjorde en spaningsinsats mot tre langare i valborg. Polisen vet alltså vilka det är men kan inget göra utan klara bevis.
- Problemet är ju att vi måste ha något handfast att gå efter. Vi måste se när de lämnar över eller också ha ett vittne som vågar berätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om