Snart blir det åka av i Tolvmannabacken

Det är pikétröja som gäller i Tolvmannabacken i Kisa för närvarande, inte varm skaljacka. Det är keps och solglasögon, inte hjälm och skidglasögon.
Ändå är det full fart i backen för närvarande. Miljoninvesteringar monteras och VD Johan Larsson, Tolvmannabacken AB, drar upp riktlinjerna för en ny fin skidsäsong, i bästa skidbacken i södra Sverige

Paret Åsa Jansson och Johan Larsson, marknadschef respektive VD på Tolvmannabacken AB, flankerar Jonathan Bexell och Fredrik Borg, som för dagen arbetade med slyröjning kring nedfarterna. I bakgrunden kan vi skymta slalombacken som mäter 650 meter och har en fallhöjd på 140 meter. Längsta backen av de sex nedfarterna, är Familjebacken som mäter 1 200 meter. Foto: Alf Wesik

Paret Åsa Jansson och Johan Larsson, marknadschef respektive VD på Tolvmannabacken AB, flankerar Jonathan Bexell och Fredrik Borg, som för dagen arbetade med slyröjning kring nedfarterna. I bakgrunden kan vi skymta slalombacken som mäter 650 meter och har en fallhöjd på 140 meter. Längsta backen av de sex nedfarterna, är Familjebacken som mäter 1 200 meter. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2016-09-21 11:00

Trots att Johan Larsson suckar och säger att han missat det stora målet de tre senaste åren, så är han positiv inför kommande utförsåkarsäsong. Vad är då målet, som Larsson lite skämtsamt kallar ”det stora målet”?

- Jo, vi vill bjuda på gratis åkning på julafton. Det är en traditon vi har från vår anläggning Ånneboda Skorstenshöjden i Kilsbergen utanför Örebro. Det har vi tyvärr inte kunnat fixa här nere i Kisa, men i år hoppas vi på lite kyla inför julen och därmed ett lite annorlunda julaftonsfirande. Lite skidåkning innan julmaten.

Som novis och med extremt dåligt tryck på dalskidan är det lätt att tro att skidbacksägare sliter sitt hår i förtvivlan dessa klimathotsdagar. Med varmare väder, olydiga kossor, högre havsnivåer och uteblivna snövintrar borde det vara något av kris inom branschen.

- Knappast, säger Johan Larsson, det finns fler anledningar till att det råder stor optimism, själv är jag styrelseledamot i SLAO, Svenska Liftanläggningarnas organisation, sedan länge och jag vet att de andra tycker detsamma.

Spara snö

Han förklarar att den temperaturhöjning, som även han tror på, är så långsam, att effektivare utrustning och nya tekniker vinner det kappracet.

- Dels är snökanonerna mycket mer effektiva idag, det behövs inte många dagar med minusgrader för att få till ett ordentligt snötäcke, dels använder allt fler sig av att stacka snö. Den sistnämnda tekniken innebär att man skrapar ihop snön som ligger kvar när säsongen är slut och sparar den till kommande säsong. Snön lägges i högar och täcks med duk och flis.

Om man gör detta på rätt sätt är det endast 25 procent av snömängden som töar bort under sommaren. Detta är en teknik som kommer att användas allt mer i framtiden, även vid Tolvmannabacken i Kisa.

Det är till och med så att det i framtiden kommer att kunna tillverkas snö i särskilda containrar mitt i sommaren.

- Den skillnad vi kan vänta oss i framtiden är att det blir fler backar, men färre ägare. Men vi ska vara en av dem, vi har inte för avsikt att lägga oss ner på ryggen och dö.

Vattendom

Han förklarar att bredvid personalkostnaderna är elen den stora utgiftsposten. Men anläggningen byter efterhand ut elmateriel till effektivare slag, både när det gäller lyse i backen, som kanoner. För bara tio år sedan kostade en kubikmeter snö sju kWh, alltså cirka sju kronor, att tillverka. Nu ligger den kostnaden på en krona.

Den miljonsatsning som har genomförts vid Tolvmannabacken är av det tråkigare slaget.

- Ja, så kan man säga. Det rör sig om nytt ställverk för att säkerställa eltillgången inför framtiden. Inget som skidåkarna har direkt glädje av, men nödvändigt för oss.

Även när det gäller vattentillgången så är framtiden säkrad såväl praktisk med tillgång till rätt vattenvolymer, samt tillståndsmässigt med erforderlig vattendom.

I övrigt så jobbar personalen vid backen, Jonathan Bexell och Fredrik Borg, för fullt med att ställa i ordning allt inför säsongen. De röjer sly och snyggar upp kring alla nedfarter, de renoverar alla liftar, de målar byggnader, de vallar och gör i ordning alla skidor till uthyrningen.

- Till uthyrningen har vi dessutom investerat i 100 nya utrustningar.

Upptagningsområde

Det är klart med samma arrendator av restaurangen som förra säsongen. Mats Otter serverar såväl dagens lunch som husmanskost vissa kvällar. En nyhet i år är att det blir kvällsåkning onsdagar och after work-åkning på fredagar. Det blir även ett soppkök utomhus där skidåkare kan få snabba värme- och energikickar.

Så allt är bara toppen, inför kommande säsong?

- Vi har fortfarande några personalfrågor kvar att lösa, som ska hjälpa Jonathan och Fredrik, men i övrigt ser det bra ut. Jag ser inte konkurrensen mellan oss skidanläggningar som tuffast för oss, utan den ökande konkurrensen av fritidsutbud i samhället.

- Men vi har en toppanläggning här i Kisa, vi har en fantastisk lojal inställning till Tolvmannabacken i Kisa och vi satsar extra på att locka skidåkare från bland annat sydöstra Sverige, med Vimmerby, Västervik, Oskarshamn, Kalmar och Öland. Samarbetet med såväl kommunen som med Kinda Alpina fungerar mycket bra. Det här ska bli kul.

För den som är sugen på en carvingsväng eller två, med skaljacka, hjälm och skidglasögon är det bara att ta liften 140 meter upp och ställa sig och vänta på kyla och snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om