Snart byggstart för... ja, för vad?

När Kinda kommun nu avser att sätta spaden i backen och bygga en ny sporthall, eller arena, i Rimforsa så börjar det diskuteras bland ansvariga att namnet på hallen ska kunna upplåtas till något privat företag. -Frågan är inte riktigt prövad ännu, säger förbundsjurist Hampus Allerstrand på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Frågan kompliceras dessutom av att en kommun, inte vill bli förknippad med vissa företag - samtidigt som alla företag kommunrättsligt måste få chansen.

Kinda2018-01-25 14:00

Det råder ingen som helst tvekan om att den nya Hackelhallen, eller vad den nu ska heta, kommer att få ett alldeles förträffligt läge invid riksväg 23/34 strax norr om rondellen i Rimforsa.

-Ja, dels blir en väldigt stor träfasad med god plats för exponering, dels är läget sådant att det blir någon form av port in mot Kinda norrifrån, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Björn Hoflund.

Formalitet

Det rör sig om en omfattande byggnation. Samhällsnämnden meddelar att det endast återstår smärre formaliteter att lösa innan den nya Jävsnämnden får ärendet på sitt bord, för att bevilja entreprenören Jens-Åke Bygg AB bygglov. Byggkostnaden är 28 miljoner kronor.

-Ritningarna är klara och de formaliteter vi talar om, rör endast saker skyddsombudens undertecknande. Men det handlar bara om signaturer.

Björn Hoflund berättar att det blir en fikaavdelning som ska kunna nyttjas av alla som hyr hallen, eller har någon aktivitet där. Vi vill även att hallen ska bli en mötesplats i stort, för hela Rimforsa, ja, för hela kommunen.

Omklädningsrummen ska även kunna användas av utomhusfotbollen i närheten.

Sponsring

Det besked som tidigare har getts, säger byggstart i januari i år. De ritningar som nu gäller har tagits fram av Jens-Åke Bygg och visar en väldigt smakfull och praktisk byggnad.

-Det håller givetvis, men vi tror på en byggstart under februari eller mars.

Det kommer att föreslås kommunstyrelsen att motsvarande 1,5 procent av byggkostnaden, alltså nära en halv miljon, ska anslås till konstnärlig gestaltning av arenan.

I samband med presentationen av ärendet i Samhällsnämnden, togs även frågan upp, om huruvida något privat företag skulle kunna sätta namn på den, alltså en form av sponsring, säger Björn Hoflund.

-Det finns ett sådant förslag, ja. Namnet skulle kunna tas fram i samarbete med något företag, och de skulle även kunna nyttja hallen under dagtid. XX Arena, eller vad vi ska kalla den för, har kapacitet för 600 personer vid evenemang.

Kommunjuristen vid Vimmerby och Kinda kommuner, Peter Olsson, kan inte svara på om en sådan sponsring skulle falla under LOU, lagen om offentlig upphandling.

-Den gäller endast upphandling av varor och tjänster, så jag vet inte, säger han.

Samma chans

Förbundsjurist Hampus Allerstrand på SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger att LOU endast behandlar inköp, och här är det en form av försäljning.

-Men frågan är mycket intressant, det är inte prövat så vitt jag vet. Den nämnd som fanns tidigare, kallad NOU, nämnden för offentlig upphandling, tog ett beslut vid millennieskiftet, att det är okej, så länge kommunen inte samtidigt förbinder sig att köpa något från företaget.

Han medger att det finns inneboende problem i frågeställningen, som exempelvis att kommunen kommunrättsligt måste ge alla företag samma chans, att sätta sitt namn på Hackelhallens fasad, men att kommunen kanske inte vill bli förknippad med alla företag.

-Ja, ett bettingbolag, kanske, eller något annat, avslutar Hampus Allerstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om