Snö lagras under flis i Tolvmannabacken

Snön ligger vit i Tolvmannabacken i Kisa, ja det stämmer faktiskt men den är täkt av flis och bark. Snön kommer att lägga grunden för kommande vinterns utförsåkning i teknikbacken.

Tolvmannabackens vd Johan Larsson och driftansvarige Jonathan Bexell framför 15 000 kubikmeter sparad snö under ett tjockt lager flis och bark. Foto: Lars-Göran Bexell

Tolvmannabackens vd Johan Larsson och driftansvarige Jonathan Bexell framför 15 000 kubikmeter sparad snö under ett tjockt lager flis och bark. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-16 10:00

– Det här är ett pilotprojekt vi gör för att säkra en tidigare snöläggning i teknikbacken. Vi gör nu ett försök så får vi se om det slår väl ut inför säsongen. Målet är att vi ska kunna öppna innan jul, precis som vi gjorde förra året, då vi öppnade teknikbacken den 17 december, säger Johan Larsson, vd för Tolvmannabacken.

Senaste säsongen i Tolvmannabacken blev mycket lyckad, backen öppnades som sagt den 17 december och stängdes den 19 mars.

– Samma dag som vi stängde så började vi att samla ihop den konstgjorda snön och uppemot 15 000 kubikmeter snö la vi vid nedfarten. Den täckte vi sedan med runt 3 000 kubikmeter med flis och bark som vi fick från Kindasågen i Kisa, säger driftansvarige Jonathan Bexell.

Johan Larsson tog över Tolvmannabacken 2012:

– Vi fick en bra start och har sedan dess upplevt en positiv trend, även om några av säsongerna blivit kortare än vi önskat. Nyckeln för oss är att kunna garantera snö till jullovet och en del i detta är det vi ny prövar att lagra snö under sommarperioden och kunna lägga dit den i teknikbacken under senhösten. Vi kan ju inte lämna några garantier för att öppna tidigare men den snö vi har den har vi.

På flera orter norrut har man sedan flera år tillbaka lagring av snö täckt av flis, bark eller fiberduk.

– Ett exempel är Östersund som sedan 2008 kör projektet "Säker snö" och lagrar snö, men då för längdskidåkning. Så det här är en inte helt oprövad metod men för oss är det något helt nytt, säger Johan Larsson.

Johan Larsson säger att man kunde ha sparat mer snö efter senaste säsongen.

– Vi valde den här mängden den här gången. Slår det väl ut kommer vi säkert att utöka mängden sparad snö till kommande säsonger. Att lagra snö under flis och bark är den absolut bästa isoleringsmetoden, säger Johan Larsson och fortsätter:

– Vi måste bli bäst på snö, är vi inte det måste vi på sikt lägga ner anläggningen.

Under sommaren kommer man att fortsätta att investera för att få ett säkrare elförsörjningen och längre fram kommer även förstärkningar och förändringar av liftsystemet.

– Vi tycker det är kul att vara lite unika, säger Johan Larsson.

Om så där sex månader kan kanske teknikbacken i Tolvmannabacken öppnas, allt hänger på väder och vind, men det finns en grund att stå på, nämligen mellan 10 000 och 15 000 kubikmeter sparad snö som ligger under ett 70 till 80 centimeter lager av bark och flis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om