Socialchefen styr mot nytt uppdrag

Han har navigerat mellan flyktingkris, bemanningsproblem, missnöjda medarbetare och budgetunderskott. Nu slutar Joachim Samuelsson som socialchef i Kinda efter drygt fyra år.

Joachim Samuelsson lämnar en vård- och omsorgsförvaltning som delvis har stöpts i ny form.

Joachim Samuelsson lämnar en vård- och omsorgsförvaltning som delvis har stöpts i ny form.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2018-12-19 05:00

Likt en Odysseus har Joachim Samuelsson seglat mellan Skylla och Charybdis (se fotnot).

Ständigt nafsad i hälarna av "havsvidunder" som socialtjänstlagar som styr vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg (IFO).

Men också av allmänhetens önskemål och anställdas synpunkter på arbetet.

– Det är en utmaning hela tiden. Det handlar om att verkställa politiska beslut och hålla i gång en förvaltning enligt konstens alla regler. Det gäller framför allt lagstiftning och möta de önskemål som finns från politiken.

Det var minst sagt trångt i portgången som nyanställd hösten 2014. Och värre skulle det bli.

– Tuffast var utan tvekan den situation vi hade kring IFO 2015. Dels hade vi väldigt många ensamkommande ungdomar, dels en verksamhet som inte var helt i balans. När det var som värst hade vi bara en barnhandläggare. Brist på medarbetare är ett ständigt problem.

Samtidigt genomfördes en ny organisation inom socialförvaltningen som numera går under namnet vård- och omsorgsförvaltningen.

– Med tanke på allt tycker jag hela förvaltningen har utvecklats rejält och det är något som vi har gjort tillsammans. Under den här mandatperioden har vi hanterat en flyktingkris, vi har ordnat med bättre lokaler för LSS, byggt upp en helt ny IFO-avdelning som var i totalt ras. Det fanns inga handläggare helt enkelt. Och våra boenden går för första gången plus på många år. Särskilt Bergdala äldreboende har gjort en fantastisk utvecklingsresa.

Här handlade det mycket om att skapa förståelse för varandras arbete, enligt Joachim Samuelsson.

– Tidigare var man sju olika avdelningar som arbetade på sju olika sätt. Nu har man en överblick på annat sätt och det fungerar mycket bättre i dag.

Hur svårt är det att vara socialchef?

– Det är en komplex roll. Jag tycker det har varit väldigt roligt, mycket beroende på att vi har jobbat mycket med utveckling, även om det har blivit en del diskussioner.

Som vid stängningen av Kindagårds kafé och frustration bland medarbetare inom hemtjänsten och hemsjukvården.

– Så är det, men det ligger i rollen och man måste ha förmåga att stå stadigt även när det blåser, för det gör det ibland. En fördel med att jobba på en vård- och omsorgsförvaltning är att det mesta är lagstyrt. Det tror jag folk glömmer ibland och det ligger i mitt uppdrag att påminna om.

Joachim Samuelsson nämner även stödet från nämndordförande Roger Rydström (S).

– Det har funkat alldeles utmärkt.

Anledningen till flytten är snarare en liknande tjänst som socialchef i Mjölby kommun.

– Jag tror att man inte ska vara på samma ställe för länge, framför allt inte som förvaltningschef. Har man varit med ett tag blir man lätt hemmablind. Då kan det vara nyttigt att gå vidare och låta någon annan ta vid.

Hur vill du summera din gärning?

– Jag är väldigt nöjd med det vi lyckats åstadkomma. För jag vet vad vi hade att börja jobba med. Det har varit en utvecklingsresa och vi kan i dag peka på saker som är mycket bättre mot tidigare.

Joachim Samuelsson lättar ankar för seglatsen mot Mjölby den sista februari.

Fotnot: Skylla hade sex par fötter och sex huvuden. Charybdis var en havsvirvel, som tre gånger om dagen sög upp och spydde ut vattnet, och därmed omöjliggjorde säker seglats genom sundet. Odysseus undkom Charybdis, men Skylla snappade bort sex av hans män.
"Man måste har förmåga att stå ständigt även när det blåser".
"Man måste har förmåga att stå ständigt även när det blåser".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!