Socialdemokraterna vill se utökade bussförbindelser

Socialdemokraterna vill se en bättre bussförbindelse mellan Horn-Hycklinge-Vimmerby. "Vi ser ett dubbelt behov av att hitta en lösning", säger oppositionsråd Conny Forsberg (S).

Conny Forsberg (S), oppositionsråd i Kinda kommun. "Det saknas kommunikationer söderut", konstaterar han.

Conny Forsberg (S), oppositionsråd i Kinda kommun. "Det saknas kommunikationer söderut", konstaterar han.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-07-07 17:00

– Det saknas kommunikationer söderut. Det här handlar inte bara om att ungdomar ska ha en möjlighet att läsa gymnasiet i Vimmerby, utan också att vårt näringsliv i Horn/Hycklinge har behov av kompetensförsörjning och även de efterfrågar någon form av utökad kollektivtrafik söderut. Vi ser ett dubbelt behov av att hitta en lösning, säger oppositionsråd Conny Forsberg (S).

Motionen fick avslag när den togs upp i kommunstyrelsen.

– Jag vet, precis som man skriver i svaret till motionen, att det inte är helt enkelt i och med att Östgötatrafiken sköter kollektivtrafiken i Östergötlands län och i Kalmar län är det Kalmars länstrafik som gör det. Men vi är säkra på att det går om man bara är intresserad av att hitta en lösning och möjligen lägga ut pengar för det.

undefined
Socialdemokraterna vill se utökade bussförbindelser mellan Horn-Hycklinge-Vimmerby.

Kommer ni att ta frågan vidare till Östgötatrafiken?

– Vi kan inte göra det själva om vi inte har kontroll över budgetmedlen, men skulle det vara så att vi kommer till makten efter valet så kommer vi absolut att fortsätta driva frågan. Det är en hög prioritet för oss.

– Å andra sidan räknar vi med att gå med skapligt överskott även 2022. För oss är inte det viktigaste när det blir av, utan att det blir av.

Hur känner du inför det faktum att motionen fick avslag i kommunstyrelsen?

– Det är klart att jag är besviken. Det som jag är mest besviken på är att det blev en majoritet för avslag i kommunstyrelsen. Det hör inte till vanligheterna, i och med att oppositionen har en majoritet där. Eftersom KD också röstade för att avslå motionen så blev det så. Det är som det är och vi får hantera det när det kommer upp i kommunfullmäktige i september, helt enkelt.

undefined
Lena Käcker Johansson (KD). Hon är positivt inställd till utökade kollektivtrafiksmöjligheter över länsgränsen, men vill inte att Kinda kommun ensidigt ska stå för de kostnader som initiativet skulle innebära.

Lena Käcker Johansson (KD) belyser att hon är positiv till kollektivtrafik över länsgränsen, men anser att motionen hade brister som gjorde att hennes parti yrkade avslag.

– Jag tror att den här trafiken över länsgränsen behövs och den är vi helt för, men vi tycker inte att det är Kinda kommun som ensidigt ska betala den. Här borde man vända sig till regionen som är kollektivtrafiksmyndighet, så att de ordnar detta. Jag har tidigare, inom regionen, motionerat om att man ska se till att det finns kollektivtrafik över länsgränsen, men det är region Östergötland och region Kalmar som måste samverka och se till att det inte blir en mur mellan våra två kollektivtrafiksmyndigheter, säger hon.

Socialdemokraterna i Kinda har skickat in en motion om utökad kollektivtrafik mellan Horn-Hycklinge-Vimmerby. Förslaget röstades dock ned i det senaste kommunstyrelsesammanträdet.
Socialdemokraterna i Kinda har skickat in en motion om utökad kollektivtrafik mellan Horn-Hycklinge-Vimmerby. Förslaget röstades dock ned i det senaste kommunstyrelsesammanträdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!